Caută
Close this search box.

Dispută Dăncilă-Iohannis pe tema retragerii dosarului Roșia Montană de la UNESCO: Scrisoarea fără răspuns

O noua dispută între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, la orizont – Dăncilă i-a trimis o scrisoare lui Iohannis în care cerea introducerea unei noi teme de discuție pe ordinea de zi a Consiliului Suprem pentru Apărarea Țării (CSAT).

Premierul a încercat să îl convingă pe președinte să discute în CSAT și tema retragerii dosarului Roșia Montană de la UNESCO, dar Iohannis nu a făcut acest lucru, conform Antena3.

Guvernul Dăncilă a decis să oprească procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, motivând că România este în plin proces de arbitraj cu Gabriel Resources. Acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation /RMGC/ cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

RMGC, firma care se ocupă propriu-zis de extragerea aurului, a fost blocată de dosarul depus la UNESCO din a exploata minier zona, fapt care l-a condus pe acționarul majoritar să ceară despăgubiri de 4,4 miliarde de euro de la statul român, arata evz.

La 8 iunie, câteva sute de oameni au protestat în Piața Universității din Capitală împotriva deciziei Guvernului de a opri procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, fără dezbatere publică sau anunţ prealabil.

Protestatarii scandau ”Trădarea de ţară în aur se măsoară”, ”Solidaritate”, ”Nu Corporația face legislația”, dar și ”Vrem cultură/ nu cianură”, iar de la o portavoce se auzea: ”Uniți salvăm Roșia Montană!”.

”Am ieşit azi pentru faptul că Guvernul a scos şi a retras Roşia Montană din circuitul UNESCO şi nu este normal aşa ceva: fără şedinţă, înainte fără dezbateri publice, fără nicio informare. Eu ştiu că ei sunt chitiţi pe Roşia Montană şi vor să o acapareze. Este una dintre cele mai mari bogaţii ale lumii şi e stilul lor”, a spus aununci un protestatar, conform Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri