Caută
Close this search box.

Erupția vulcanică din Guatemala: noi avertismente asupra unei activități mai intense după ce vulcanul a explodat din nou

Autoritățile din Guatemala au avertizat că vulcanul Fuego prezintă semne de activitate mai mare în noaptea de marți, în același timp, numărul morților în urma erupției devastatoare în weekend a crescut la 75 și aproape 200 de persoane au fost date drept dispărute, informează Reuters.

Institutul seismologic, vulcanic și meteorologic – Insivumeh – și-a intensificat avertismentele după ce vulcanul a izbucnit din nou marți, forțând evacuările și trimiterea echipelor de salvare care se luptau pentru salvarea vieților omenești.

Erupția de duminica a vulcanului Fuego este cea mai devastatoare din ultimele patru decenii, aruncând cenușă vulcanică pe o arie extinsă și emițând râuri de lavă prin orașele din apropiere.

Agenția națională pentru dezastre, CONRED, a declarat că 192 de persoane au rămas dispărute după dezastru, iar agenția de criminalistică, Inacif, a ridicat numărul morților la cel puțin 75, în creștere de la 72. „Condițiile sunt extrem de critice în acest moment”, a declarat directorul Insivumeh, Eddy Sánchez, reporterilor.

Vulcanul Fuego, care înseamnă „vulcan de foc” în spaniolă, este unul dintre cei 34 de vulcani activi din America Centrală. Se află în apropierea orașului colonial Antigua, un sit al patrimoniului mondial UNESCO care a supraviețuit mai multor erupții majore.

Erupția duminică a aruncat coloane de cenușă și fum la 10 km în aer, acoperind câteva regiuni cu cenușă. Mii de oameni au fost evacuați, a spus CONRED.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri