Caută
Close this search box.

Erupție vulcanică în Guatemala: Zeci de victime ale vulcanului Fuego

Douăzeci și cinci de persoane au fost ucise și sute au fost rănite după ce vulcanul Fuego din Guatemala a izbucnit, informează BBC.

Vulcanul, la aproximativ 40 km sud-vest de capitala Guatemala City, a aruncat în aer rocă vulcanică, fum negru și cenușă.

Agenția Națională pentru Managementul Dezastrelor (Conred) a spus că un râu de lavă a lovit satul El Rodeo (sud-vestul țării), distrugând case și arzând oamenii înăuntru. În orașul Guatemala, aeroportul La Aurora a fost închis din cauza cenușii.

Președintele Jimmy Morales a declarat că a fost declarată situație națională de urgență. „Credem că ar putea exista o stare de devastare în cel puțin trei zone”, a spus președintele Morales.

Această erupție este cea mai mare din 1974, potrivit experților locali.

Șeful Conred, Sergio Cabañas, a spus unui post de radio local că un flux de lavă a schimbat cursul spre El Rodeo. „Este un râu de lavă care și-a depășit malurile și a afectat satul El Rodeo. Sunt răniți, arși și morți. Din păcate, El Rodeo a fost îngropat și nu am reușit să ajungem în satul La Libertad din cauza lavei și poate că există oameni care au murit și acolo”, a mai adăugat Sergio Cabañas mai târziu, menționând și faptul că printre victime este și un membru al personalului agenției.

Mai mulți copii sunt printre cei confirmați morți.

O femeie a declarat pentru „Diario de Centroamerica” că lava s-a extins pe câmpurile de porumb și crede că mai mulți oameni ar fi murit. „Nu toți au scăpat, cred că au fost îngropați”, a spus Consuelo Hernandez.

Un total de aproximativ 1,7 milioane de persoane au fost afectate de erupție, s-a afirmat într-o declarație a guvernului Guatemalei. Oficialii au sfătuit cetățenii să poarte măști din cauza căderii de cenușă, care a căzut în patru regiuni administrative din Guatemala.

Un purtător de cuvânt al Autorității pentru dezastre a spus că schimbarea direcției vântului este cauza principală pentru care cenușa vulcanică a căzut în regiunile capitalei.

Armata din Guatemala a declarat că acordă asistență operațiunilor de salvare pentru crearea de adăposturi temporare și curățirea cenușii vulcanice de pe pista aeroportului La Aurora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri