Caută
Close this search box.

Franța avertizează Teheran-ul că „navighează” aproape de o „linie roșie”

Iranul nu va coopera mai îndeaproape cu inspectorii atomici până când nu se va rezolva problema acordului său nuclear, a afirmat reprezentantul său în cadrul ONU, în timp ce un semnatar al acordului a semnalat Teheran împotriva pregătiriilor pentru îmbunătățirea capacității sale de îmbogățire a uraniului, informează Reuters.

Puterile europene s-au luptat pentru a salva acordul pe care l-au semnat în 2015, deoarece președintele american Donald Trump a retras luna trecută Washington-ul și a declarat că va pregăti sancțiuni americane uriașe asupra Iranului. Miniștrii de externe și de finanțe din Franța, Marea Britanie și Germania au scris oficialilor din SUA să-și urmeze angajamentul de a susține pactul și să îndemne Washington-ul să scutească companiile din UE, care activează în Iran, de sancțiuni secundare. O retragere iraniană din acord, care a ridicat în 2015 sancțiunile asupra Teheran-ului în schimbul unor restricții asupra programului său nuclear, ar „dezafecta în continuare o regiune în care conflictele suplimentare ar fi dezastruoase”, au scris miniștrii într-o scrisoare din 4 iunie.

De la anunțarea retragerii SUA, autoritățile de la Teheran au trimis semnale mixte cu privire la faptul dacă consideră că semnatarii rămași în acordul nuclear, care include China și Rusia, îl pot salva. Liderul suprem, Ayatollah Khamenei, a declarat luni că a ordonat pregătirile pentru creșterea capacității de îmbogățire a uraniului dacă acordul se va prăbuși. Teheran-ul a informat, de asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) (organul de supraveghere nucleară ONU, care impune restricții asupra activităților sale în cadrul acordului) asupra planurilor de a produce materii prime pentru centrifuge, mașinile care îmbogățesc uraniul.

Drept răspuns la aceste declarații, miercuri, ministrul francez de externe, Yves Le Drian, a declarat pentru radioul Europe 1 că, deși această inițiativă a rămas în cadrul acordului nuclear, ar fi de nedorit și riscant să se „navigheze” aproape de o „linie roșie”.

Subliniind că răbdarea Teheran-ului față de eforturile europene de salvare a acordului nu a fost nelimitată, reprezentantul său la AIEA a declarat că a acordat celor trei puteri câteva săptămâni. „Câteva săptămâni înseamnă câteva săptămâni, nu câteva luni”, a declarat Reza Najafi în afara unei întâlniri trimestriale a Consiliului guvernatorilor agenției de la Viena. El a respins, de asemenea, apelurile AIEA de a merge în continuare în cooperarea cu inspectorii nucleari, spunând reporterilor că, în timp ce distrugerea acordului a continuat, „nimeni nu ar trebui să aștepte ca Iranul să pună în aplicare mai multe măsuri voluntare”. „Dar ar trebui să subliniez că aceasta nu înseamnă că Iranul va reîncepe activitățile contrare înțelegerii”, a adăugat Najafi. „Acestea sunt doar lucrări pregătitoare”.

Agenția a declarat că Teheran-ul își îndeplinește angajamentele, dar a cerut, de asemenea, o „cooperare în timp util și proactivă” în ceea ce privește asigurarea accesului la inspecțiile rapide. Diplomații care se ocupă de agenție spun că o inspecție la sfârșitul lunii aprilie a fost problematică în ceea ce privește cât de repede echipa AIEA a obținut acces la un sit nuclear.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri