Caută
Close this search box.

Giuliani: Kim Jong-un „a cerut” ca summit-ul să aibă loc

Avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a declarat că liderul Coreei de Nord „a cerut” ca summit-ul să fie reprogramat după ce președintele american l-a anulat, relatează BBC.

Vorbind la o conferință în Israel, Giuliani a spus că poziția dură a lui Donald Trump a forțat mâna Phenian-ului. În luna mai, Donald Trump amânase summit-ul pentru o perioadă nedeterminată acuzând Coreea de Nord de „furie extraordinară și ostilitate deschisă”. Dar planurile bilaterale din 12 iunie din Singapore au fost reînviate după un răspuns conciliator din partea Phenian-ului.

Rudy Giuliani vorbea la o conferință de investiții în Israel când a făcut remarca. Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că Giuliani a spus: „Ei bine, Kim Jong-un s-a pus pe mâini și în genunchi și l-a cerut (summit-ul), ceea ce este exact poziția în care doriți să-l puneți”. Giuliani este un avocat al președintelui care se ocupă de ancheta privind înțelegerile din Rusia. Nu a existat nici un răspuns imediat al nord-coreenilor la comentariile sale.

Summit-ul anticipat a fost aproape deraiat în luna mai când consilierul american pentru securitate națională, John Bolton, a comparat situația din Coreea de Nord cu Libia. Bolton a declarat că Phenian-ul ar putea urma „modelul Libiei” de denuclearizare verificabilă, alarmând Coreea de Nord, care au analizat experiența lui Gaddafi din Libia. Fostul lider de la Tripoli a renunțat la programul său nuclear doar pentru ca ulterior să fie ucis de rebelii sprijiniți de Occident câțiva ani mai târziu. Ministerul de Externe al Coreei de Nord a lansat o declarație furioasă la acel moment la adresa lui John Bolton. Ulterior Donald Trump s-a distanțat de remarcile consilierului său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri