Caută
Close this search box.

Grecia recunoaște Macedonia sub numele de „Republica Macedonia de Nord”

Grecia a recunoscut marți, printr-o declarație oficială a guvernului de la Atena, Macedonia sub numele oficial de „Republica Macedonia de Nord” sau „Severna Macedonja” după o dispută de aproape trei decenii, informează Reuters, citat de NBC News.

Grecia și Macedonia au ajuns la un acord istoric pentru a soluționa o dispută privind numele fostei republici iugoslave care a tulburat relațiile dintre cei doi vecini de zeci de ani. În cadrul acordului, premierul macedonean Zoran Zaev a declarat că țara sa va fi oficial numită Republica Macedonia de Nord. În prezent, este recunoscută formal în cadrul Organizației Națiunilor Unite sub denumirea intermediară de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Zaev a afirmat că acordul va deschide calea pentru eventuala aderare a statului balcanic în Uniunea Europeană și NATO, blocat în prezent de obiecțiile Greciei față de utilizarea numelui Macedonia. Atena spune că numele implică revendicări teritoriale pe o provincie de nord a Greciei cu același nume. „Nu există nici o cale înapoi”, a spus Zaev la o conferință de presă, după ce a vorbit prin telefon cu omologul său grec, Alexis Tsipras. O întâlnire a celor doi în curând poate încheia tranzacția, a spus el. „Oferta noastră de compromis este un nume definit și precis, numele onorabil și precis din punct de vedere geografic – Republica Macedonia de Nord”. „Prin rezolvarea problemei numelui, devenim membri NATO”, a adăugat Zaev.

Acordul necesită încă ratificarea de către cele două parlamente naționale și un referendum în Macedonia. De asemenea, trebuie să își revizuiască constituția, a spus Tsipras, înainte ca Grecia să ratifice acordul.

Disputa numelui a legat relațiile dintre cei doi vecini, cel puțin din 1991, când Macedonia s-a despărțit de fosta Iugoslavie, declarând independența sa sub numele de Republica Macedonia. Mulți greci au crezut că vecinul lor nordic încearcă să atace moștenirea culturală veche a Greciei. Macedonia, provincia greacă este locul de naștere al lui Alexandru cel Mare. „Poate că ceea ce are cea mai gravă istorie și valoare pentru Grecia (este că) potrivit acestui acord … vecinii noștri din nord nu au și nu pot afirma nici o legătură cu cultura antică grecească a Macedoniei”, a afirmat Tsipras marți seara.

Dar grecii par a fi reci la orice înțelegere care implică utilizarea în continuare a numelui de Macedonia de către vecinul lor nordic. Majoritatea partidelor de opoziție au criticat tacticile lui Tsipras, chiar și partenerul său de coaliție, grecii independenți, au declarat că nu vor sprijini un acord care să permită utilizarea în continuare a numelui Macedoniei. Dar este încă probabil ca Tsipras să câștige sprijinul partidelor de centru-stânga. „Vrem să găsim o soluție”, a spus un oficial al Partidului Socialist din opoziție.

Macedonia și Grecia au început să concureze cu privire la schița unei înțelegeri înaintea unui summit UE la sfârșitul lunii iunie. Un summit NATO este programat pentru jumătatea lunii iulie.

Veteranul diplomat al Națiunilor Unite, Matthew Nimetz, care a fost mediator în disputa numelui din 1994, a salutat „conducerea, viziunea și hotărârea” miniștrilor de externe ai Greciei și Macedoniei, care au negociat luni întregi. „Sunt încurajat de dedicarea ambelor guverne de a oferi beneficii reciproce tuturor cetățenilor lor prin stabilirea unui parteneriat strategic ca bază pentru o cooperare intensificată în toate sectoarele”, a afirmat el într-o declarație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri