Caută
Close this search box.

În fața unui G7 divizat, liderii Rusiei și Chinei își demonstrează unitatea

Liderii Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping au arătat duminică unitatea lor și au lăudat extinderea blocului lor din Asia, Organizația de Cooperare din Shanghai, comparativ cu un G7 subminat de diviziunile sale, informează AFP.

La summit-ul Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), care a avut loc timp de două zile în orașul portuar Qingdao din estul Chinei, Xi Jinping a salutat nou-veniții, India și Pakistan, în cadrul blocului creat în 2001. SCO urmărește să sporească cooperarea economică și de securitate între membrii săi și include, de asemenea, fostele republici sovietice din Asia Centrală cum ar fi: Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.

Președintele iranian, Hassan Rohani, a cărui țară este observator la SCO, s-a deplasat, de asemenea, la Beijing și la Moscova pentru a susține Acordul nuclear al Iranului, după ce acesta a fost denunțat de Washington.

Cu aderarea Indiei și a Pakistanului în rândul său, SCO „devine și mai puternic”, a salutat liderul de la Kremlin. De asemenea, „Cooperarea” este necesară mai mult ca niciodată, deoarece „unilateralismul, protecționismul și răspunsurile anti-globalizării iau forțe noi”, a spus liderul chinez. „Trebuie să respingem mentalitatea și confruntarea dintre blocurile războiului rece și să ne opunem căutării neîngrădite a siguranței de sine în detrimentul altora, pentru a obține securitate pentru toți”, a spus Xi, fără să facă vreo trimitere directă la Statele Unite. Trebuiesc respectate regulile Organizației Mondiale a Comerțului și sistemul comercial multilateral, a spus Xi Jinping, a cărui țară este angajată în discuții dificile cu Statele Unite pentru a evita un război comercial. „Trebuie să respingem politicile egocentrice, pe termen scurt și izolate”, a adăugat el.

Demonstrația SCO a unității este oglinda inversă a diviziunilor care au subminat summit-ul G7, care a izbucnit după închiderea sa de către președintele SUA, care și-a retras sprijinul pentru comunicatul final pe care l-a susținut anterior. În ciuda unitățiii fățișe arătată de cei prezenți mai sunt unele divergențe între membrii organizației. India este îngrijorată de proiectele de infrastructură chineze finanțate în Pakistan și continuă să aibă o dispută de frontieră cu China în Himalaya.

Statele Unite – element destalibizator

În Qingdao, Xi Jinping a anunțat că țara sa va deschide o linie de credit de 30 de miliarde de yuani (4,7 miliarde de dolari) membrilor SCO printr-un consorțiu bancar. Cu Moscova, Beijing-ul intenționează, de asemenea, să creeze un parteneriat economic euroasiatic altor membri, deoarece comerțul și investițiile între ele cresc.

În prezența lui Hassan Rohani, a cărui țară aspiră să se alăture Organizației de Cooperare din Shanghai, președintele rus a declarat că Moscova continuă să sprijine acordul nuclear la care s-a ajuns în 2015 pentru a împiedica Teheran-ul să achiziționeze arme nucleare în schimbul ridicării sancțiunilor economice care vizează țara. Renunțarea SUA la acest acord „poate destabiliza în continuare situația”, a declarat Putin, favorizând „implementarea necondiționată” a textului. Un consumator major de petrol iranian, China, ca și alte țări semnatare, a cerut salvarea acordului în ciuda deciziei SUA. Eforturile Statelor Unite de a-și impune politicile asupra altora sunt un pericol tot mai mare”, a spus președintele iranian.

Washington-ul urmărește reacțiile la retragerea SUA din acordul nuclear, iar un răspuns slab va încuraja Statele Unite să acționeze unilateral, a spus el. „Aceasta ar avea multe consecințe dăunătoare pentru comunitatea globală”. Președintele rus a ținut să menționeze că susține summit-ul dintre președintele american și liderul nord-coreean Kim Jong Un, marți, în Singapore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri