Caută
Close this search box.

În pragul unui război comercial. Politica economica a lui Trump -pericol pentru Canada

Atacul președintelui american, Donald Trump, la adresa premierului canadian, Justin Trudeau, a dus la o afectare a relațiilor bilaterale la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii și a lăsat Ottawa cu câteva opțiuni pentru a evita un război comercial cu vecinul său mult mai mare, relatează Reuters.

Trump a înfruntat în weekend summit-ul G7 în Canada, numindu-l pe Trudeau ca fiind „foarte necinstit și slab” și ridicând perspectiva tarifelor contra importurilor auto, o mișcare care ar periclita economia canadiană. Atacul său neașteptat a consternat oficialii canadieni, care au desfășurat o campanie de 18 luni menită să cultive aliați printre factorii de decizie americani și liderii de afaceri în apărarea intereselor Canadei. Oamenii apropiați de situație au declarat că sunt dezamăgiți că agresiunea nu a fost la fel de productivă pe cât sperau. Disputa a contribuit luni la cotarea dolarului canadian.

Ottawa a promis să se răzbune împotriva impunerii de către Washington a tarifelor la importurile de metale din Canada, cel mai mare furnizor de oțel în Statele Unite. Dar Canada se va confrunta cu cote mari, câștigând un război comercial împotriva unei țări de 10 ori mai mare decât cea economică și care își ia majoritatea exporturilor. „Există o limită a ceea ce putem realiza în Canada. Singurii oameni capabili să-l convingă pe Trump să oprească acest lucru sunt în Statele Unite”, a spus o persoană apropiată de această chestiune.

Într-un semn de limitare a opțiunilor, oficialii canadieni au declarat că intenționează să facă presiuni mai mari cu campania lor de lobby din SUA, concentrându-se asupra unor parlamentari potențial simpatizanți din afara Casei Albe, în timp ce se bazează pe sprijinul națiunilor aliate și sperând că Trump nu își aplică toate amenințările. Oficialii au subliniat relația comercială extinsă a celor două țări și au accentuat faptul că Canada este destinația de export de top pentru 35 de state din SUA și că 9 milioane de locuri de muncă din Statele Unite depind de comerțul cu vecinul său nordic.

Duminică, consilierul economic al Casei Albe, Peter Navarro, care a spus că există un „loc special în iad” pentru Trudeau, a criticat campania guvernului de informare, spunând că canadienii ar trebui să „petreacă mai mult timp la masa negocierilor și să petreacă mai puțin timp în lobby la Capitol Hill și a guvernelor de presă și de stat ”.

Opțiunile limitate ale Canadei înseamnă că „nu există un Plan B magic”, a declarat Patrick Leblond, profesor universitar la Universitatea Ottawa.

Aliat vital

Trump și adjuncții săi au răbufnit în privința lui Trudeau pentru că acesta a declarat la o conferință de presă la sfârșitul conferinței G7 că Canada nu va fi călcată în picioare în privința tarifelor – o părere pe care premierul canadian a exprimat-o de mai multe ori înainte. „Trebuie să fie un joc politic. Cu siguranță nu pot fi supărați de ceea ce a spus primul ministru”, potrivit unui oficial canadian. Trudeau însuși a evitat întrebări despre atacurile Washington-ului. „Nu vom fi implicați în insulte”, a spus o persoană apropiată lui Trudeau. „Vom continua să căutăm și să găsim oameni cu care să vorbim”.

Responsabilii politici americani, cum ar fi președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, și-au exprimat îngrijorarea față de Casa Albă despre politicile comerciale ale republicanului Trump, cea mai recentă fiind decizia de impunere a tarifelor la oțel și aluminiu. Senatorul republican, Bob Corker, a declarat că legislația va fi introdusă în această săptămână, ceea ce îl va forța Trump să obțină aprobarea Congresului înainte de a impune tarifele din motive de securitate națională. Dar răspunsul legiuitorilor americani, al directorilor de afaceri și al oficialilor nu corespunde campaniei de presiune concrete și eficiente la nivel național, pe care oficialii canadieni au sperat-o că va fi lansată în cazul în care s-ar dezvolta o amenințare majoră.

Un purtător de cuvânt al ministrului canadian de externe, Chrystia Freeland, a declarat că guvernul a construit „relații valoroase” în Statele Unite, de la administrație până la muncă organizată și ar continua să se implice. Un nou motiv pentru optimism în Ottawa este o forță nouă în calcul. Contractele de oțel și aluminiu ale lui Trump au unificat Uniunea Europeană, Canada, Mexic și Japonia, care au promis toate măsurile de represalii. Țările au coordonat îndeaproape răspunsul lor, a spus Freeland. „Economia noastră este mult mai mică decât cea a Statelor Unite, motiv pentru care a fost atât de importantă încât alți aliați au semnat”, a spus al doilea oficial.

Pe plan intern, Trudeau a primit de asemenea sprijin din toate colțurile și este susținut de toate partidele de opoziție. Nepredictibilitatea lui Trump și istoria sa de a nu urma toate amenințările sale îi determină pe unii din guvernul canadian să creadă că s-ar putea retrage din amenințarea tarifelor auto. „A vorbit despre o taxă de frontieră și nu a impus-o. El a vorbit despre scoaterea din NAFTA, dar nu a făcut-o”, a remarcat prima sursă. „Așa că putem întotdeauna să sperăm”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri