Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins miercuri sesizarea în cazul acţiunii disciplinare declanşate de Inspecţia Judiciară (IJ) împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, scrie News.ro. Cercetarea se referă la desemnarea consilierul judecător, Dana Tiţian, care a făcut verificări la două servicii teritoriale.

Decizia Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu este definitivă, putând fi contestată de Inspecţia Judiciară la Completul de 5 judecători al instanţei supreme.

Pe 11 aprilie Inspecţia Judiciară a anunţat că a început acţiunea disciplinară faţă de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, urmând ca CSM să decidă în ce fel va răspunde aceasta, după ce ar fi săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, în condiţiile în care şi-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale.

„(…) A încălcat cu ştiinţă dispoziţiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se referă la competenţa de a dispune şi a efectua controlul tematic, (…) prin desemnarea consilierului procurorului şef al DNA, judecător detaşat (Dana Tiţian-n.r.), aflat într-o vădită stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la două servicii teritoriale”, arată Inspecţia Judiciară.

Inspectorii mai spuneau că, prin acest fapt, şefa DNA şi-a încălcat atribuţiile

De asemenea, arăta Inspecţia Judiciară, citată de News.ro prin încălcarea regulamentului şi desemnarea unui magistrat aflat în incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Şefa DNA este vizată de alte două acţiuni disciplinare ale Inspecţiei Judiciare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here