Caută
Close this search box.

Intră în vigoare tarifele UE privind mărfurile americane

Uniunea Europeană a introdus tarife de răzbunare pentru bunurile din SUA înalții oficiali lansând un nou atac asupra politicii comerciale a președintelui Donald Trump, informează BBC.

Taxele pe mărfuri din SUA, în valoare de 2,8 miliarde de euro au intrat în vigoare vineri. Au fost aplicate tarife pentru produse precum whisky bourbon, motociclete și suc de portocale.

India, între timp, a ridicat impozite pe 29 de produse importate din SUA – inclusiv unele produse agricole, oțel și produse din fier – drept represalii pentru tarife ample din SUA. Noile taxe vor intra în vigoare de la 4 august și vor afecta migdalele americane, nucile și mazărea, printre alte produse. India este un cumpărător de top al exporturilor de migdale americane și, astfel, mișcarea este de așteptată să rănească fermierii din America.

Administrația Trump a anunțat în martie că va introduce tarife de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiul importat în SUA. După amânare, taxele pe oțel și aluminiu au început la 1 iunie și afectează UE, Canada, Mexic și alți aliați apropiați ai Statelor Unite, inclusiv India.

Președintele Comisiei Europene, Juncker, care a criticat anterior această mișcare, a declarat joi: „Este împotriva tuturor logicii și istoriei. Răspunsul nostru trebuie să fie clar, dar măsurat”. Adresându-se parlamentului irlandez la Dublin, el a adăugat că „vom face ceea ce trebuie să facem pentru a reechilibra și proteja UE”.

Majoritatea bunurilor americane vizate de UE, cum ar fi tutunul, motocicletele Harley Davidson, afinele și untul de arahide, vor avea în prezent un tarif de 25%. Cu toate acestea, UE a introdus o taxă de 50% pentru bunuri precum încălțămintea, unele tipuri de îmbrăcăminte și mașinile de spălat. Noile taxe au fost impuse deoarece tensiunile asupra comerțului au continuat să crească între SUA și China.

La începutul acestei săptămâni, Trump a amenințat că va impune taxe de 10% pentru bunuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari, despre care spunea că va intra în vigoare dacă China „refuză să își schimbe practicile”. Cu toate acestea, China a acuzat SUA de un act de „presiune extremă și șantaj” și a spus că va răspunde cu „contramăsuri puternice”.

Cauzele noii politici comerciale

Președintele Trump consideră că dacă aveți un deficit comercial – dacă importați mai mult decât exportați – pierdeți. El este iritat în special de deficitele grele din comerțul american cu China și Mexic, dar a indicat că nu va lăsa nici o țară „să profite de noi din comerț”.

Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut în ultimii ani, ajungând la aproximativ 50 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi rezultatul unei economii mai puternice, consumatorii americani cumpără mai multe bunuri din străinătate. Noile tarife sunt menite să corecteze acest dezechilibru. Au existat scene și cuvinte controversate după recentul summit G7 de la Quebec, la care celelalte economii mondiale majore au contestat tarifele și politicile comerciale ale domnului Trump. O fotografie din vârf a fost virală arătând liderii celorlalte națiuni membre aflate în picioare asupra președintelui stând cu brațele încrucișate.

Tarifele americane și măsurile de represalii din alte state au provocat temeri legate de un război comercial care cântărește asupra stocurilor globale.

În trecut, însă, președintele Trump a declarat că războaiele comerciale sunt bune și „ușor de câștigat”, în ciuda unui răspuns jignitor din partea piețelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri