Caută
Close this search box.

Iranul redeschide instalația de alimentare cu uraniu

Iranul a redeschis o instalație nucleară care a fost inactivă timp de nouă ani, a declarat miercuri agenția iraniană pentru energie atomică (AEOI), Teheran pregătindu-se să sporească capacitatea de îmbogățire a uraniului dacă o înțelegere nucleară cu puterile mondiale se va prăbuși după retragerea Statelor Unite, relatează Reuters.

Tensiunile dintre SUA și Iran s-au resuscitat de când președintele Donald Trump a retras Washington-ul din acordul nuclear din 2015, numindu-l profund eronat. În cadrul acordului, Iranul și-a restrâns programul de îmbogățire pentru a ușura preocupările pe care nu le-a putut pune la dispoziția armelor nucleare și, în schimb, a obținut scutirea de sancțiuni. Semnatarii europeni încearcă să salveze acordul, pe care îl consideră esențial pentru a preîntâmpina o armă nucleară iraniană. Cu toate acestea, liderul suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, a ordonat AEOI luna aceasta să înceapă pregătirile pentru îmbunătățirea capacității de îmbogățire în cazul în care eforturile europene nu reușesc.

AEOI a declarat miercuri că, ca răspuns la ordinul lui Khamenei și renunțarea la acordul lui Trump, a fost relansată o fabrică pentru producția de UF6, materia primă pentru mașinile de centrifugare care îmbogățesc uraniul, și a fost livrat aici un butoi de „tort galben”. Minereul de uraniu, cunoscut sub numele de tort galben, este transformat într-un gaz numit hexafluorură de uraniu (UF6), înainte de îmbogățire. Fabrica UF6, care a fost inactivă din 2009 din cauza lipsei de tort galben, face parte din facilitatea de conversie a uraniului Isfahan, potrivit declarației AEOI pe site-ul său. „Iranul a importat o cantitate imensă de tort galben de la acordul nuclear” în 2015 și a produs și unele pe plan intern.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, monitorul nuclear al SUA care monitorizează respectarea de către Iran a acordului nuclear, a declarat, la 5 iunie, că AEOI l-a informat de planurile „tentative” de a relua producția UF6. Această mișcare este simbolică și permisă în cadrul înțelegerii nucleare, care permite Iranului să îmbogățească uraniul la 3,67%, mult sub 90% din uraniul de arme, și își plasează stocul de hexafluorură de uraniu îmbogățit la 300 kilograme.

Președintele Hassan Rouhani a scris omologilor din Franța, Germania și Marea Britanie avertizând că timpul pentru salvarea „afacerii” nucleare se scurge. Șeful de personal al lui Rouhani, Mahmoud Vaezi, a fost citat miercuri de către site-ul guvernului că Rouhani a exprimat în această scrisoare „foarte clar” cerințele Iranului.

Washington-ul va începe să reimpună unele sancțiuni economice asupra Teheran-ului în august și mai mult în noiembrie. Înăsprirea presiunii sancțiunilor acordate de SUA a determinat Washington-ul și Teheran-ul, adversari de la Revoluția islamică din Iran, din 1979, să se întoarcă pe o cale de confruntare după o perioadă de detenție precaută în timpul predecesorului lui Trump, Barack Obama. Rouhani a cerut miercuri iranienilor să „aducă America în genunchi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri