Caută
Close this search box.

Italia și-a închis porturile unei nave de salvare a migranților

O navă de salvare care transportă 629 de migranți este blocată în Marea Mediterană după ce noul ministru de interne al Italiei, Mateo Salvini, a refuzat permisiunea acesteia de a acosta, informează BBC.

Matteo Salvini, liderul Ligii de dreapta, a declarat că Malta ar trebui să accepte nava Aquarius, dar guvernul de la Valleta a refuzat. Malta declară că organizația germană de caritate SOS Méditerranée a preluat migranții în apele libiene, ceea ce înseamnă că se află sub jurisdicția Italiei. Italia este intrarea principală pentru migranții care traversează Africa de Nord spre Europa.

Liga a promis alegătorilor în timpul recentelor alegeri generale din Italia că va lua o poziție fermă în privința imigrației.

SOS Méditerranée, care conduce Aquarius, a declarat că nava a fost instruită de către Centrul Italian de Coordonare a Salvării Maritime să se afle în poziția sa actuală, la 35 de mile marine de Italia și la 27 de mile marine de Malta. Raportul arată că migranții au fost capturați în șase operațiuni de salvare diferite de pe coasta Libiei. „Obiectivul nostru este debarcarea într-un port de siguranță a celor 629 de oameni aflați la bordul Aquarius – unii pe care i-am salvat ieri noaptea în condiții dificile”, a declarat purtătorul de cuvânt al carității Mathilde Auvillain, citată de Agenția de știri Reuters.

Agenția ONU pentru refugiați din Italia a cerut „statelor și actorilor implicați” să „găsească rapid soluții pentru a permite migranților și refugiaților la bordul Aquarius să debarce în siguranță și rapid”.

Poziția lui Mateo Salvini

Mateo Salvini a declarat duminică că Italia spune „nu traficului de ființe umane, nu afacerilor cu imigrație ilegală”. „Malta nu ia pe nimeni”, a spus el. „Franța împinge oamenii la graniță, Spania își apără frontierele cu arme”. „Nu este posibil ca Malta să spună «NU» fiecărei cereri de ajutor. Malta este mai aproape de Africa decât Sicilia”.

Săptămâna trecută, Salvini a declarat că Roma ar trebui să-și sporească deportările de migranți, iar guvernul italian dorește, de asemenea, să relocalizeze solicitanții de azil la nivelul UE – o schemă deja respinsă de unele state membre. De asemenea, ministrul de interne declară că ia în considerare măsuri împotriva organizațiilor care salvează migranții pe mare. Criticii guvernului declară că planul său de repatriere a migranților este nefuncțional și riscă să înrăutățească rasismul și să politizeze o problemă umanitară.

O înțelegere controversată dintre fostul guvern al Italiei și autoritățile din Libia a dus la o scădere a sosirilor globale din vara trecută, însă oficialii italieni declară că 13.500 de migranți au fost înregistrați până acum în acest an.

Reacția Maltei

Un purtător de cuvânt al guvernului maltez a spus agenției de știri AFP că Malta nu a fost „autoritatea coordonatoare sau autoritatea competentă” în operațiunea de salvare. Salvini a acuzat anterior guvernul maltez că nu și-a făcut partea corectă atunci când o altă navă de salvare, Seefuchs, a fost blocată în marea volatilă cu 126 de imigranți la bord. Malta a refuzat să trimită asistență navei și i sa permis să acosteze în portul sicilian Pozzallo sâmbătă, a raportat organizația neguvernamentală Sea Watch. Guvernul maltez a insistat că a respectat toate obligațiile privind imigrația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri