Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis vorbeşte despre obligaţiile Curţii Constituţionale în faţa poporului român

klaus iohannis

Preşedintele României Klaus Iohannis a promis presei marți, la Cotroceni, că va respecta Constituția indiferent de situație. El însă a subliniat că așteaptă motivarea Curţii Constituţionale asupra deciziei de revocare a șefei DNA pentru a lua o decizie, informează Realitatea.net.

Dan Barna este solidar cu Klaus Iohannis în chestiunea „nişte penali”

Klaus Iohannis: Nimeni nu îi poate racorda politic pe procurori

Klaus Iohannis a spus că decizia CCR se referă nu atât la revocarea șefei DNA, ci la subordonarea politică a procurorilor. Nimeni nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician, procurorii trebuie să rămână independenți, a subliniat Klaus Iohannis:

N-o să comentez, așa cum am spus aștept motivarea CCR o vom citi până o vom înțelege, apoi voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu. La momentul acesta pot să vă spun totuși 2-3 lucruri.

„Anunțul CCR”, a atras atenţia şeful statului, „vorbește aparent doar despre o chestiune concretă legată de revocare sau nerevocare”.

Mai multe teme

În realitate sunt mult mai multe teme care apar. Bunăoară: statutul procurorilor. Sunt convins că procurorii trebuie să fie independenți, în niciun caz nu trebuie controlați politic. Procurorii nu pot fi în subordinea unui actor politic, fie el chiar și ministru”, le-a spus Klaus Iohannis, marți, jurnaliștilor prezenți la Cotroceni.

Ce înseamnă autoritatea ministrului Justiţiei

Klaus Iohannis a precizat că rolul statului este de a întări independența procurorilor, nu de a reveni la subordonarea politică a acestora:

„Este adevărat că în Constituție procurorii activează sub autoritatea ministrului Justiției. Eu înțeleg prin asta că ministrul trebuie să aibă o autoritate în domeniu și să o folosească pentru a apăra în dezbaterea publică independența procurorilor, autoritatea ministrului trebuie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor, în niciun caz nu înseamnă că procurorii sunt în subordinea ministrului”, a explicat Klaus Iohannis.

Eu voi respecta Constituția „indiferent de ce se întâmplă”, a precizat șeful statului care a spus că va face totul pentru întărirea statului de drept și pentru apărarea independenței procurorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri