Caută
Close this search box.

Mângâierea blândă a surâsului

În noianul de evenimente explozive, ploi torențiale, călduri și furtuni de iunie, meciuri la Roland Garros sau pregătiri pentru ”Mondialul” de fotbal, nu am mai avut timp să rememorăm și semnificațiile zilei de 6 iunie, sosite imediat după concursul de la Cluj care poartă numele Iolandei Balaș Soter.

Acum, ca și în alți ani, această zi a trecut grăbită și sfioasă pe lângă noi. La o scurtă aplecare asupra momentelor istoriei, vom remarca însă că într-o zi de 6 iunie, cu parfum de tei și de cireșe coapte, în urmă cu 58 de ani, Marea Doamnă a atletismului și a sufletelor noastre, Iolanda Balaș Soter, stabilea unul din numeroasele ei recorduri mondiale la săritura în înălțime. Au fost multe, atât de multe încât aproape că le-am uitat numărul și ordinea, chiar dacă le ținem strâns lipite de inimă și de suflet. Dacă ar fi fost doar unul, l-am fi memorat cu sfințenie și l-am fi celebrat în fiecare an, cu șampanie și focuri de artificii. Au fost însă 14, atît de multe încât ne-au reînvățat mândria și bucuria victoriei, a sportului, a performanței și a excelenței.

Era, așadar, o zi de 6 iunie 1960, cu record mondial de 1,85 metri la înâlțime, cu numai două luni și jumătate înaintea Jocurilor Olimpice de la Roma, unde ”La grande bionda”, cum o răsfăța, cu uriașă admirație, presa italiană, a sărit din nou 1,85 metri și a devenit prima campioană olimpică a atletismului românesc .

Iolanda Balaș Soter a fost mereu prima. În tot și în toate. A doborât orice bariere și recorduri posibile, a primit Harul lui Dumnezeu și Gloria Zeilor, dar nu a făcut altceva cu ele decât să le dea înapoi oamenilor din jur. Am scris recent și voi mai scrie despre Iolanda Balaș Soter, cu stiloul muiat în dorul răsăritului și cu sufletul plin de surâsul emoției. Nimic nu poate egala lumina de stele a acestei Doamne. Ea ne deschide marile temple interioare,  lăsând să cadă, peste umbre și dureri, mângâierea blândă a surâsului inconfundabil, ce acoperă, singur, un Univers întreg.

Iertată-ne fie neputința de a ajunge la înălțimea binecuvântării Ei, așa cum Ea ajungea la înâlțimea oricărui record ! (foto Timișoara Express)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri