Caută
Close this search box.

Meleşcanu, despre Carina Ţurcan, arestată în Rusia sub acuzaţia de spionaj în favoarea României

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, susţine că autorităţile române au încercat să obţină clarificări din partea Rusiei despre Carina Ţurcan, tânăra arestată în Rusia sub acuzaţia de spionaj în favoarea României.

„Până acum nu avem nicio comunicare oficială din partea autorităţilor ruse. Am încercat să obţinem clarificăride la ambasadorul rus. Toată lumea merge doar pe ceea ce s-a prezentat în media. Până acum nu am avut nicio solicitare de asistenţă consulară nici de la familie, nici de la ea„, a declarat, în Parlament, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, întrebat despre cazul Carinei Ţurcan, tânăra din Republica Moldova arestată în Rusia sub acuzaţia spionaj în favoarea României, conform News.ro.

În urmă cu o săptămână, Meleşcanu spunea că autorităţile române nu au primit informaţii din partea Ambasadei Rusiei în legătură cu acest caz şi că femeia arestată la Moscova are mai multe cetăţenii, inclusiv română.

“Este o situaţie care deocamdată se desenează doar la nivelul presei, nu avem nicio comunicare oficială din partea Ambasadei Rusiei pe această problemă. Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii. Are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne. “Singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”, declara ministrul de Externe.

Carina Ţurcan, membră a Consiliului de Administraţie al companiei Inter Rao, a fost arestată în 15 iunie în Rusia, sub acuzaţia de spionaj în favoarea României, informa la începutul săptămânii trecute agenţia TASS.

„Tribunalul din Lefortovo a admis cererea venită din partea procurorilor şi a dispus măsura arestării preventive până pe data de 13 august pentru Carina Valerievna Ţurcan„, a declarat pentru agenţia TASS un purtător de cuvânt al tribunalului.

Carina Valerievna Ţurcan este membră a Consiliului de administraţie al Inter RAO. Potrivit site-ului companiei, Ţurcan s-a născut în 1994, a studiat în Republica Moldova şi are un MBA în Spania. În cadrul companiei, ea s-ar ocupa de exporturile şi importurile de energie electrică furnizată de centrala de la Cuciurgan, iar până în 2012 a condus divizia Moldova-Ucraina-România a firmei.

Compania Inter Rao deţine cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova.

Conform Kommersant, Ţurcan ar fi colaborat cu oameni de afaceri despre care se spune că ar avea legături cu serviciile de informaţii din România.

„Împotriva ei a fost montată opinia publică”

Dacă surse din serviciile speciale încearcă să acrediteze ideea că Ţurcan a transmis României informaţii secrete privind furnizarea energiei electrice în Donbas şi Crimeea, femeia susţine că „împotriva ei a fost montată opinia publică„, cu informaţii pregătite din timp.

Potrivit cotidianul popular Moskovski komsomoleţ (MK), citat de Agerpres, apărători pentru drepturile omului din Rusia au putut să verifice condiţiile de detenţie ale lui Carinei Ţurcan în închisoarea Lefortovo.

Prietenii şi apropiaţii ei resping toate acuzaţiile de spionaj apărute în presă. „Ea este mândră, serioasă, strictă, foarte inteligentă, exigentă – altfel nu ar fi făcut faţă la funcţia pe care a avut-o„, susţine o colegă a ei de facultate.

Ţurcan se află aproape de o săptămână în Lefortovo: după o perioadă de carantină, ea a fost transferată într-o celulă obişnuită, unde stă cu o altă deţinută, cu care nu are conflicte.

„Este un test, îl voi trece„, spune ea, referindu-se la cazul său. O primă problemă ar fi chiar mâncarea. Ea este vegetariană, iar meniul din închisoare este unul obişnuit. Medicii nu i-au permis deocamdată familiei sale să-i transmită vitamine şi înlocuitori.

Carina Ţurcan a solicitat să i se aducă cărţi. Când vine vorba de mama sa, ea începe să plângă: „Eu înţeleg că am devenit parte a jocului cuiva, că mecanismul împotriva mea a fost pornit. Dar un om poate fi băgat la închisoare, dar nu poate fi îngenuncheat”.

În cursul zilei de luni, după scurgerea în presa rusă a unor informaţii că ea ar fi transmis date despre organizarea livrărilor de curent electric în Crimeea şi Donbas, fapt ce a nedumerit pe mulţi experţi, agenţia de presă RIA Novosti a transmis că Ţurcan ar fi livrat României informaţii despre construcţia unei centrale nucleare în Turcia, un proiect ruso-turcesc.

Carina Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Conform unor experţi ruşi, Carina Ţurcan ar putea fi victima luptelor interne de la Inter RAO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri