Caută
Close this search box.

Mondialul, Japonia și Ion Cristoiu

Scriu aceste rânduri cu ochii pe televizor, așteptând ”presupusul derby Anglia-Belgia, după circul de la Samara, unde ”onorabilii samurai” din Japonia au jucat un meci de toată jena, mai ceva ca la Franța-Danemarca, plimbându-se pe teren alături de prietenii polonezi, pe care i-au lăsat să plece acasă fericiți, cu un 1-0 Polonia, convenabil pentru toată lumea, în pofida fluierăturilor copioase din tribune.

Cam multe meciuri de toată jena la acest ”Mondial”. După parodia Franța-Danemarca (0-0), pe care am crezut-o o capodoperă de nedepășit, iată că s-a putut mai mult: Japonia-Polonia a atins perfecțiunea. Știind care este rezultatul meciului Senegal-Columbia (0-1), maeștrii japonezi ai telecomunicațiilor, vorba unui coleg la TVR, au jucat cu mâinile ”în buzunare” o bună parte din repriza secundă, știind că au mai puține cartonașe galbene decât bieții senegalezi și că, pe cale de consecință, se vor califica în optimile de finală, grație senzaționalului criteriu fair-play !

Mai poți să spui ceva? Nu. Decât, eventual, că ne-am cam săturat. Inclusiv de tot felul de ”specialiști” care ne explică ei cum că Franța ar fi jucat foarte frumos și bine cu Danemarca, că Brazilia nu înseamnă mai nimic, deși urmașii lui Pele și Garrincha au măturat pe jos cu o Serbie deloc debilă… Că Messi și Argentina nu au nicio șansă cu Franța, o fi Franța favorită, dar nici chiar așa ! În fine.

Mi se face dor de anii în care ralizam emisiuni de sport, în special de fotbal, la Tele7 ABC. Invitam acolo mari fotbaliști, antrenori, precum Nicolae Dobrin (Dumnezeu să-L odihnească), Mircea Lucescu, Gică Hagi, Cosmin Olăroiu și mulți alții. Erau emisiuni frumoase, așa le simțeam, consistente, animate de numeroase telefoane în direct.

Și mai erau și alte emisiuni, mai ”generaliste”, la care veneau oameni de sport și jurnaliști de prestigiu, precum Iolanda Balaș-Soter, Cristian Țopescu (ce dor ne e de ei !), Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Octavian Belu, precum și Ion Cristoiu, Stelian Tănase, Dumitru Graur sau Marcel Popescu.  Aceștia din urmă, care nu erau (nu sunt) ceea ce numim ”oameni de fotbal”, discutau despre sportul-rege cu infinit mai mult bun-simț și acuratețe decât zecile de ”specialiști” de azi, inclusiv foști sau actuali fotbaliști, care inundă ecranele televizoarelor. Mondialul merge, oricum, mai departe.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri