Caută
Close this search box.

Moțiuna de cenzură, o misiune aproape imposibilă: Dragnea a blocat votul parlamentarilor PSD nemulțumiți

psd

Moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”, depusă de PNL și susținută de toate partidele din Opoziție, va fi dezbătută și ulterior votată azi în Parlament, începând cu ora 14.00.

Sunt foarte mici șanse ca Guvernul să fie demis, după ce Liviu Dragnea a restrâns votul parlamentarilor PSD nemulțumiți. Rămâne de văzut dacă vreunul dintre ei va vota.

Pentru ca moţiunea să treacă, iar Guvernul Dăncilă să fie demis este nevoie de votul a 233 de parlamentari, misiune aproape imposibilă, pentru că Opoziția nu a reușit să le adune până în acest moment voturile necesare.

Votul va fi secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, Cele ele trei partide din Opoziție au doar 155 de parlamentari.

Mai multe proteste sunt anunţate în jurul Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii.

Unul îi are ca iniţiatori pe parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”.

Şi liberalii au făcut apel la simpatizanţi să iasă în stradă. De asemenea, este anunţat şi un „protest pe roţi„. Este posibil însă ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor lui Claudiu Manda, senatoru PSD, la Antena3.

Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunțat că membrii Coaliţiei PSD-ALDE au stabilit strategia ca parlamentarii să fie prezenți în sală, dar să nu voteze. „S-a şi votat procedura pe care o vom urma miercuri. O să fim prezenţi cât este necesară ca să se asigure cvorumul, dar nu vom vota. Nu vorbim despre trădători. Logica este alta – să-şi asigure numărul de voturi, dacă tot au iniţiat moţiunea de cenzură. De ce trebuie să ne implicăm noi în acest demers al Opoziţiei? Să aibă voturi!”, a spus Dragnea.

Decizia luată de PSD-ALDE se blochează votul pe care parlamentarii nemulțumiți ar fi putut să-l dea împotriva Guvernului Dăncilă. „Nimeni din partid nu vrea să-și asume un vot chiar dacă nu sunt de acord cu acest Guvern „, arată HotNews, citând surse din PSD.

Liderul UDMR s-a întalnit marți și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu în biroul acestuia de la Senat. „Grupurile parlamentare ale UDMR vor decide miercuri dimineaţă cum se vor raporta la moţiunea de cenzură, oricare dintre opţiuni fiind teoretic posibilă. Abţinerea este o posibilitate. Noi am făcut această opţiune de câteva ori. În acest moment nu pot să spun ce decizie vom lua mâine. Orice opţiune, din punct de vedere teoretic, este posibilă”, a mai spus preşedintele Uniunii.

UDMR, fidelă PSD-ALDE

UDMR va merge pa mâna PSD-ALDE, motiv pentru care va fi rasplătită pentru fidelitate.

UPDATE:Parlamentarii UDMR vor lua parte la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, dar în momentul votului vor părăsi sala, a anunţat azi Kelemen Hunor, liderul UDMR.

UDMR a obținut  deja la Senat adoptarea câtorva amendamente la Codul Administrativ care vizează comunitatea maghiară. Amendamentele introduse de UDMR și susținute de PSD și ALDE vizează introducerea inscripţiile multilingve ale denumirilor străzilor, pieţelor şi parcurilor și comunicarea cu autorităţile în limba maternă a cetăţeanului. Astfel în Codul Administrativ la articolul 94 Aliniatul 1 este prevăzut ca în unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte”.

De asemenea un alt amendament prevede că prefecturile și serviciile publice deconcentrate „pot să asigure cetățenilor aparținând unei minorități naționale dreptul de a utiliza limba maternă în instituțiile publice ale administrației publice centrale chiar dacă nu ating ponderea prevăzută la aliniatul 1„.

Codul Administrativ urmează să fie adoptat miercuri pe articole, chiar înaintea dezbaterii moțiunii de cenzură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri