Caută
Close this search box.

Moțiunea de cenzură a căzut! Dăncilă rămâne la guvernare LIVE TEXT

UPDATE Moțiunea de cenzură a căzut! Au fost 171 de voturi, prin urmare insuficiente pentru ca moțiunea de cenzură să treacă. Din cele 175 de bile, patru au fost negre, ceea ce înseamnă că au fost și patru voturi împotriva moțiunii.

UPDATE: Votul a fost secret, exprimat cu bile şi erau necesare cel puţin 233 de voturi favorabile, iar PNL, USR şi PMP au doar puţin peste 150 de parlamentari.

Au fost 166 de voturi „pentru” și 4 „împotrivă”. Ar fi fost nevoie de 233 de voturi „pentru” astfel încât Guvernul Dăncilă să fie destituit.

Intervenție în plen, Traian Băsescu;

Categoric, opoziției îi va fi foarte greu să treacă moțiunea, poate cu salvatorul Ponta, dar dacă nu trece, dați-vă singuri guvernul jos și puneți un guvern cu care să nu ne fie rușine în UE (…) De la 1 iulie România intră in trio. Premierul României, Austriei vor stabili liniile strategice pe următoarele 18 luni Credeți că Doamna Dăncilă va putea sta alături de cancelarul austriac să discute de spre Brexit? Dar despre proiectele strategice ale UE credeți că va fi în măsură să spună ceva?

  • Manifestanții vor porni în mars spre Piața Victoriei după citirea moțiunii de cenzură.

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă a început, la această oră. Votul va fi secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare cel puţin 233 de voturi favorabile, iar cele trei partide au doar puţin peste 150 de parlamentari.

La şedinţă participă premierul Viorica Dăncilă şi membrii Cabinetului. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase. Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, nu participă la şedinţă, aflându-se amândoi în biroul lui Dragnea.

La protestul din Parcul Izvor se află prezenți și actorii Marius Manole, Ilona Brezoianu și Istvan Teglas. Marius Manole a făcut și un live pe Facebook de la fața locului. Oamenii pot fi auziți strigând „Nu scăpați”. Manole a mărturisit că a plecat două ore de la repetiții pentru a participa la protest.
  • Raluca Turcan, Parlamentar PNL a declarat după discursul lui Dăncilă că: Avem ocazia să nu devenim republica Teleorman. Doamna Dancila, dumneavoastra ati citit discursul inainte? Daca nu l-ati citit cineva si-a batut groaznic joc de dumneavoastra. Turcan a mai spus că: infractorii detin suptrematia.
  • După discursul lui Dancila, parlamentarii Puterii parasesc sala de plen ca sa nu asculte interventiile opozotiei, urmand sa revina in momentul votului
  • În discursul său, Dăncilă a făcut cel puțin o gafă: Performantele Guvernului apreciate de banca monetara
  • Dăncilă spune că: România a înregistrat cea mai mare creștere economică din ultimii 10 ani.
  • PNL a intins un banner urias in sala, in plen.
  • Aproape 5000 de oameni s-au adunat in fata palatului Parlamentului.
  • La acestă oră se citește textul motiunii
  • Dăncilă a fost oprită de huiduielile parlamentarilor PNL și UsR cerandu-i-se insistent demisia.
  • Premierul Viorica Dăncilă, a luat cuvantul și a spus că este dezamagită de jocurile politice.– Nu m-am așteptat ca întreaga moțiune să fie o înșiruire de falsuri, făcute cu rea credință. Felul în care astăzi, lipsită de argumente, opoziția subminează efortul guvernului, mă face să cred că această moțiune nu reprezintă decât un joc politic. Mistificați realitatea. Prezentați răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. Totul este alb și negru. Tot ce face puterea este rău, iar tot ce faceți dumneavoastră este bine. Refuzați să admiteți chiar și cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Îi rog pe români să aibă răbdare cu acest circ prezentat în Parlamentul României. Când nu aţi mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii şi salarii, v-aţi legat de aspectul fizic, de coafura sau de ţinuta adversarilor politici. Când nu aţi mai avut cum să negaţi performanţele economice ale acestei guvernări, recunoscute de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, aţi început să faceţi comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregătire a opozanţilor dumneavoastră. Când nu aţi mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii şi salarii, v-aţi legat de aspectul fizic, de coafura sau de ţinuta adversarilor politici. Când nu aţi mai avut cum să negaţi performanţele economice ale acestei guvernări, recunoscute de Banca Monetara, aţi început să faceţi comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregătire a opozanţilor dumneavoastră.

Dăncilă dă vina pe BNR pentru inflație

Nu Guvernul este (…) responsabil de evoluţiile inflaţiei. Ştiţi bine că aceasta este în grija şi răspunderea Băncii Naţionale a României, care, de altfel, a şi admis, în mod oficial, că inflaţia despre care discutăm nu a fost generată de politicile guvernamentale.
  • Un grup de 30-40 de persoane a încercat să intre în Parlament.
  • Parlamentarii USR au oferit miercuri, în Parlament, flori şi scrisori aleselor de la PSD şi ALDE, în semn de pace şi ca îndemn „să îşi facă dataoria faţă de stat” la votul moţiunii.
  • Parlamentarii USR au tricouri cu #fărăpenali şi steguleţe tricolore. Liberalii au încercat să afişeze un banner.
  • La balcoanele plenului se află doar invitaţi ai PSD.
  • Şedinţa Parlamentului a început cu citirea moţiunii de cenzură, apoi premierul Viorica Dăncilă ar urma să prezinte punctul de vedere al Guvernului şi să aibă loc dezbateri. În final, Guvernul poate răspunde la critici. Votul este secret şi se exprimă cu bile, iar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi, prin urmare, Guvernul să cadă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze „pentru”.
  • Guvernul are la dispoziţie 60 de minute în total, iar grupurile parlamentare au la dispoziţie câte 10 secunde pentru fiecare membru.
  • PNL, prin Raluca Turcan, a propus de la tribună ca timpul alocat să crească la 20 de secunde pentru fiecare parlamentar, însă plenul reunit a respins.
  • Moţiunea de cenzură a PNL se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”.
  • Coaliţia de guvernare PSD-ALDE are 248 parlamentari, care nici nu vor participa la votul moţiunii de cenzură. UDMR are 30 de senatori şi deputaţi şi a anunţat că va participa la dezbaterea moţiunii de cenzură, însă va părăsi sala în momentul votului. În Parlament mai sunt 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care vor vota probabil fiecare după propria conştiinţă. Sunt şi 15 parlamentari neafiliaţi, cei mai mulţi din partidul lui Victor Ponta, care a avut o poziţie ambiguă, spunând că ar vota pentru un guvern mai competent, dar nu pentru unul condus de Ludovic Orban.
  • Oricum, numele lui Ludovic Orban, preşedintele partidului care a iniţiat moţiunea de cenzură, este invocat de toţi cei care argumentează previzibilul eşec al moţiunii de cenzură.
  • Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, marţi seara, pe pagina sa de Facebook că vor lipsi cam 50-70 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată şi a întrebat oare de ce opoziţia a dat PSD şansa unei victorii politice când se afla în mare dificultate. Băsescu spune că, dacă Ludovic Orban îl căuta, poate îi dădea un sfat care să îl ajute să nu pară “inconştientul vesel” al politicii româneşti. Traian Băsescu menţionează că oricum votul său va fi pentru căderea Guvernului.

Un răspuns

  1. Orban, vinovat(…)___–-___orban tzapul ispasitor… sa fim seriosi, oricine ar fi fost initiatorul si motorul acestei motiuni ,NU ar fi avut success, decat daca i-ar fi hipnotizat pe cei din pesede sa vina si sa-si voteze sinuciderea…Cel putin pana dupa culesul viilor (chiar daca al unora, cu targa, mai ales din pesede, vezi, sevil , etc.) drago ramane drago cel mare, cheia (Le chiave del spirito santo) este in buzunarul justitiei…Poate interveni-f. legal- si hipopotamul de Sibiu, insa din cauza creierului de soricel cu retardare mentala, nu o va face…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri