Caută
Close this search box.

Mugur Isărescu critică modul în care românii s-au îndatorat pentru a-și lua case: Nu au devenit robii băncilor, ci prizonierii propriilor aspirații

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a declarat, joi, că este nevoie de o discuție serioasă despre modul de acordare a creditelor ipotecare. BNR vrea să promoveze, prin Raportul asupra stabilităţii financiare, o discuţie serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul ”alba-neagra”, cu lozinci care fac referire la descurajarea creditării de către banca centrală, a mai spus Isărescu, în cadrul conferinţei pentru lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare, citat de News.ro.

”Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că banca centrală vrea să găsească o formulă de echilibru între aspiraţia pozitivă de lua o casă şi riscurile asumate.

Isărescu a subliniat că raportul are scopul de a identifica vulnerabilităţile cheie ale sistemului financiar, care pot amplifica şocurile interne şi internaţionale, în contextul în care epoca dobânzilor scăzute s-a terminat.

”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a spus Isărescu.

Guvernatorul consideră că dobânzile în România sunt încă scăzute, deşi au crescut în ultima perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri