La iniţiativa deputatul PSD Eugen Nicolicea, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a trimis comisiei de specialitate un proiect de modificare a Regulamentului forului legislativ.

Dan Barna, liderul USR denunţă faptul că iniţiativa lui Nicolicea urmăreşte, de fapt, să îi scoată din Parlament.

Proiectul lui Nicolicea ar fi motivat de protestul organizat pe holul Parlamentului de un grup restrâns, care ar fi fost invitaţi de grupul senatorial al USR.

Potrivit modificărilor, deputaţii care nu respectă regulamentul, care va interzice orice perturbare a activităţii, pot fi sancţionaţi cu suspendarea participării la lucrări, între 2 şi 30 de zile lucrătoare, transmite News.ro.

Dan Barna, liderul USR, spune că modificările la Regulamentul Camerei Deputaţilor urmăresc scoaterea la propriu din Parlament a deputaţilor USR.

Liviu Dragnea vrea sa ne scoată din Parlament, la propriu. PSD pregăteşte modificarea regulamentului intern al Camerei Deputaţilor, astfel încât parlamentarii USR să nu mai poată participa la şedinţele de plen şi ale Comisiilor dacă tulbură ordinea în vreun fel”, afirmă Dan Barna.

El precizează că, de altfel, astăzi în Parlament au intrat doar invitaţii PSD, iar cei ai USR au fost daţi afară.

Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva din 1989 încoace”, mai afirmă liderul USR.

“Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Paralmentului”, se arată în propunerea de modificare a regulamentului.

De asemenea, preşedintele de şedinţă poate chema la ordine deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputaţii continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă aceştia persistă, dispune eliminarea din sală. Acelaşi articol prevede că evacuarea din sală a deputaţilor în situaţiile prevăzute mai sus se face prin secretariatul general, care cheamă serviciul de securitate.

De asemenea, preşedintele poate suspenda şedinţa.

În plus, sunt introduse noi fapte care constituie abateri disciplinare parlamentare, respectiv: ”perturbarea activităţii parlamentare prin nerespectarea normelor de conduită, de curtoazie şi de disciplină parlamentară” şi ”blocarea activităţii parlamentare”.

„Între două şi treizeci de zile lucrătoare”

Iar între sancţiunile pentru abaterile de la Regulament se stabileşte: ”fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare”.

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat luni că în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor s-a discutat sancţionarea formaţiunii în sensul că nu vor mai avea voie să invite oameni în Parlament, după ce săptămâna trecută câţiva cetăţeni au protestat pe holul plenului Parlamentului. Năsui afirmă că deputatul PSD Florin Iordache a decis să amâne o decizie concretă până la următoarea şedinţă, programată marţi.

“S-a terminat şedinţa Biroului permanent, în care s-a întâmplat unul dintre cele mai mari abuzuri de care am auzit în istoria parlamentarismului român până acum. Liderul de grup al PSD a propus o pedeapsă colectivă, a propus ca întreg grupul USR să nu mai aibă voie cu invitaţi în Parlament. Este un abuz regulamentar”, a precizat deputatul USR Claudiu Năsui, la ieşirea din şedinţa Biroului permanent.

El spune că deputatul PSD Florin Iordache a decis să amâne o decizie.

Câţiva protestatari #Rezist s-au aflat săptămâna trecută pe holul de la plenul reunit al Parlamentului în timpul discursului premierului Viorica Dăncilă şi au strigat; ”Justiţie, nu corupţie!”, ”Cuib de hoţi şi de mafioţi”, ”Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta”, ei aşezându-se pe jos, pentru a nu fi evacuaţi de către agenţii de pază.

861 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =