Caută
Close this search box.

Numărul victimelor crește constant în urma erupției vulcanului Fuego din Guatemala

Erupțía vulcanului Fuego din Guatemala continuă să producă noi victime. Numărul acestora a crescut la 69, luni, în timp ce membrii familiilor au căutat cu disperare pe cei dispăruți în morga improvizată și pe străzile acoperite cu cenușă, informează Reuters.

Agenția națională pentru dezastre din Guatemala, CONRED, a raportat un număr mai mare de victime, identificând mai multe cadavre în resturile de lavă din jurul satului El Rodeo, care a fost puternic lovit de erupție. Doar o mică parte a victimelor au fost identificate până acum. La o morgă improvizată din orașul Escuintla, la aproximativ 30 de km de explozie, membrii familiilor persoanelor dispărute vin să-și caute rudele printre morți.

Erupția vulcanului Fuego – spaniolă „foc” – duminică a fost cea mai mare din ultimele patru decenii, forțând închiderea aeroportului internațional principal din Guatemala și aruncarea cenușii vulcanice pe mii de hectare de ferme de cafea de pe versanții vulcanului. Luni seara, activitatea vulcanului a fost în scadere și se așteaptă ca în zilele urmatoare să se diminueze, a declarat Eddie Sanchez, directorul Institutului seismologic, vulcanic și meteorologic – Insivumeh.

Sarcina de a recupera corpurile de luni a fost împiedicată de o altă erupție și o alunecare aparentă pe pantele sudice ale vulcanului Fuego declanșând alt set de evacuări. Mai târziu, după-amiaza, ploile abundente au forțat salvatorii să renunțe la căutarea în El Rodeo până dimineața următoare, a spus un purtător de cuvânt al CONRED. Se așteaptă ca ploile să continue și să complice căutările în zilele următoare, a spus Sanchez.

Fuego, unul dintre cei 34 de vulcani activi din America Centrală, se află în apropierea orașului colonial Antigua, un sit al patrimoniului mondial UNESCO care a supraviețuit mai multor erupții vulcanice. Erupția de duminică a trimis coloane de cenușă și fum la 10 km în cer, acoperind câteva regiuni cu cenușă. Peste 3.200 de persoane au fost evacuate, a spus CONRED. Agenția a mai adăugat: „Peisajul vulcanului este complet schimbat, totul este distrus în totalitate”, a declarat vulcanologul guvernului Gustavo Chigna pe postul de radio local. Agenția a lansat, de asemenea, un registru online al persoanelor dispărute.

Erupția a adus nisip și cenușă pe plante de cafea pe o suprafață de 2.788 de hectare, inclusiv aproape de conul vulcanului, cauzând o pierdere estimată de 0,91% din producția de cafea din Guatemala, a afirmat asociația națională de cafea a țării. În unele zone, ploaia a alungat cenușa de pe frunze, iar întinderea totală a daunelor nu a fost încă clară, a spus asociația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri