Caută
Close this search box.

O nouă criză în UE după cea din Italia? Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, scos din funcție

Primul ministru spaniol de centru-dreapta, Mariano Rajoy, a fost scos din funcție vineri și înlocuit cu un socialist, într-o moțiune de cenzură declanșată de un proces de corupție care implică membri ai partidului său, informează Reuters.

Liderul socialist, Pedro Sanchez, și-a asigurat joi sprijinul a șase părți mai mici pentru moțiune, oferindu-i majoritatea absolută necesară preluării funcției de premier de la Rajoy. Plecarea lui Rajoy, după șase ani de mandat, va arunca una dintre cele mai importante patru economii ale Uniunii Europene într-un peisaj politic incert, la fel cum o altă putere economică – Italia – pare să își revină dintr-o criză proprie.

Cu majoritatea partidelor spaniole și Sanchez, el însuși fiind proeuropean, investitorii văd mai puține riscuri decât în ​​Italia, unde liderii coaliției au ridicat și întrebări legate de angajamentul țării față de euro.

Poziția lui Rajoy a devenit treptat imposibilă, subminată de statutul său de șef al unui guvern minoritar marcat de corupție, precum și de o diviziune a independenței în regiunea bogată din Catalonia.

Partidul naționalist basc, ale cărui cinci locuri au fost esențiale pentru ca Pedro Sanchez să-și asigure suficientă susținere parlamentară, a retras sprijinul lui Rajoy după ce zeci de persoane legate de Partidul Poporului (PP) de centru-dreapta au fost condamnate la zeci de ani de închisoare într-un proces de corupție. Două partide pro-independente catalane, precum și Podemos-ul de stânga, au declarat, de asemenea, că îl vor sprijini pe Sanchez. Ciudadanos, care a condus sondajele naționale de opinie, a fost singurul partid major care a declarat că îl va susține Rajoy.

Sanchez a declarat joi că va rămâne la bugetul propus de Rajoy și aprobat de Parlament luna trecută dacă va fi votat la putere. El a promis să înceapă discuțiile cu catalanii, dar a spus că nu le va da un referendum de independență. După vot, Sanchez urmează să depună jurământul la sfârșitul săptămânii, iar cabinetul său va fi numit săptămâna viitoare. Cu toate acestea, cu doar 84 de locuri în parlamentul de 350 de locuri, guvernul său se va strădui să adopte legislația.

Alegerile generale vor avea loc la jumătatea anului 2020 și nu este clar dacă Sanchez ar putea convoca alegeri anticipate. Mulți observatori au spus că probabil va aștepta până la alegerile europene, locale și regionale care vor avea loc în luna mai a anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri