Caută
Close this search box.

ONU ia măsuri privind violențele din Gaza: Violența din Gaza: adoptă textul prin care condamnă Israelul

Adunarea Generală a ONU a adoptat, miercuri, un proiect de rezoluție, la care Statele Unite s-au opus, condamnând Israelul pentru recentele violențe din Gaza, respingând în același timp un amendament american ce condamnă Hamas pentru aceleași violențe, informează AFP.

Proiectul de rezoluție, susținut de țările arabe, a fost adoptat cu 120 de voturi din 193, cu opt voturi împotrivă și 45 abțineri. Franța se numără printre cele 12 țări europene care și-au exprimat vocea acestui text, susținută în special de Rusia și Spania. Modificarea introdusă de Washington pentru a condamna islamiștii Hamas-ului nu a primit două treimi din voturile necesare pentru adoptare (62 voturi pentru, 58 împotrivă, 42 abțineri).

Țările arabe s-au întors la Adunarea Generală după ce Washington-ul a respins decizia Consiliului de Securitate de a bloca rezoluția descrisă de ambasadorul său, Nikki Haley, ca fiind „extrem de părtinitoare” împotriva Israelului. Textul cere adoptarea măsurilor de protejare a civililor palestinieni, după ce cel puțin 129 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza în urma focurilor israeliene de la sfârșitul lunii martie, începutul demonstrațiilor de-a lungul gardului de frontieră. Nici un israelian nu a fost ucis.

Statele Unite și Israelul au criticat puternic textul prezentat de Algeria și Turcia în numele Ligii Arabe și al Organizației Cooperării Islamice (OIC), pe motiv că nu menționează islamiștii Hamas, care controlează Gaza. „Sportul politic favorit al unora este atacarea Israelului, motiv pentru care suntem aici astăzi”, a declarat miercuri Nikki Haley. Ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, la rândul său, a denunțat „dorința de a ne retrage dreptul nostru elementar de a ne proteja”.

Rezoluția deplânge utilizarea „utilizarea excesivă, disproporționată și nediscriminatorie a forței de către forțele israeliene împotriva civililor palestinieni“, dar, de asemenea, critică „focul de rachete din Gaza împotriva zonelor civile israeliene”. Această rezoluție impune Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, să pregătească propuneri pentru un „mecanism internațional de protecție” pentru palestinienii din Gaza și Cisiordania Ocupată. Aceste propuneri ar putea varia de la instituirea unei misiuni de observare la o adevărată forță de menținere a păcii, dar fiecare dintre aceste opțiuni ar trebui să fie în mod necesar aprobat de Consiliul de Securitate, unde Washington-ul are un drept de veto.

Dispute diplomatice

În încercarea de a contracara inițiativa arabă, Statele Unite au introdus un amendament prin care condamnau Hamas pentru lansarea de rachete în Israel și pentru „instigarea la violență” de-a lungul frontierei. Spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate, rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii și nu există veto. Adunarea Generală a ONU a ținut un vot la fel de controversat cu privire la conflictul israeliano-palestinian în decembrie, când a respins decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.

Nikki Haley a avertizat atunci că Washington-ul „înregistrează numele” țărilor care au sprijinit rezoluția, adoptată cu 128 voturi pentru, 9 împotrivă și 35 abțineri. Sprijiniți de țările arabe, palestinienii au făcut lobby pentru cât mai multe voturi decât cele adunate pentru votul din Ierusalim. În zadar, deoarece noua rezoluție a obținut cu opt ​​voturi mai puțin.

Diplomații occidentali au așteptat un număr mare de abțineri. „Gaza nu este Ierusalimul”, a spus unul dintre ei, spunând că consensul a fost mai puternic legat de necesitatea unei soluții negociate pentru Ierusalim decât de responsabilitatea morților palestinieni din Gaza.

Impasul continuă în Consiliul de Securitate cu privire la modalitățile de a răspunde violenței. Israelul și Hamas au purtat trei războaie, iar ONU a avertizat că un al patrulea conflict ar putea izbucni cu ușurință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri