Caută
Close this search box.

Plan şocant de suspendare a preşedintelui Iohannis. Se repetă scenariul din 2012

Plan şocant

Un plan şocant se urzeşte în PSD. După un model care a fost brevetat în iulie 2012, preşedintele Klaus Iohannis ar urma să fie suspendat din funcţie, informează G4Media.

Plan şocant. Miercuri, 20 iunie, începe procedua de suspendare

PSD ar putea declanșa procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis miercurea viitoare, pe 20 iunie, dată la care a fost convocată deja o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Ședința a fost aprobată miercuri dimineață de Birourile Permanente reunite. Potrivit surselor G4Media.ro, ordinea de zi aprobată oficial ar putea fi suplimentată pe 20 iunie cu cererea de suspendare, la fel cum s-a întâmplat în 2012 la suspendarea lui Traian Băsescu în Parlament.

Ședința de plen comun de miercurea viitoare va avea loc la solicitarea premierului. Viorica Dăncilă i-a cerut președintelui Camerei Deputaților să vină în fața Parlamentului pentru a prezenta stadiul procesului de pregătire pentru preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019.

Războiul Ponta-Dragnea, ultimul episod: Răzbunarea este arma prostului ajuns la putere

2012: Ponta prezintă ceva guvernamental. 2018: Dăncilă are pe 20 iunie aceleaşi gânduri

Un eveniment aparent fără miză, dar în contextul în care planul pentru suspendarea președintelui Iohannis a fost deja pus la punct de PSD, ședința comună ar putea fi pretextul perfect pentru declanșarea suspendării.

La fel s-a întâmplat în 2012, când PSD și PNL l-au suspendat pe președintele de la acea vreme, Traian Băsescu. Sub pretextul prezentării de către prim-ministrul Victor Ponta în fața Parlamentului a concluziilor Consiului European la care a participat, ordinea de zi a ședinței de plen reunit a fost suplimentată, dându-se practic startul procedurii de suspendare.

Acum e mai simplu

Atunci procesul a presupus parcurgerea a trei pași esențiali pentru USL înaintea suspendării efective: (1) înlocuirea Avocatului Poporului cu o persoană fidelă (Valer Dorneanu) ca să nu atace la CCR ordonanțele de urgență ale Guvernului, (2) adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe prin care i se lua Curții Constituționale posibilitatea de a se pronunța asupra hotărârilor Parlamentului, (3) înlocuirea șefilor Camerei Deputaților și Senatului, Roberta Anastase și Vasile Blaga, cu Valeriu Zgonea și Crin Antonescu.

Abia ulterior a fost prezentată în ședință reunită cererea de suspendare din funcție a președintelui (5 iulie), care apoi a fost trimisă pentru aviz la Curtea Constituțională (termen o zi). A doua zi, pe 6 iulie, Parlamentul a adoptat hotărârea de suspendare a lui Traian Băsescu.

Acum, acest plan şocant e mai simplu. PSD controlează Camera, Senatul, Avocatul Poporului şi CCR.

Plan şocant. Istoria care se repetă

Scenariul s-ar putea repeta, Liviu Dragnea neavând nevoie de etapele intermediare parcurse atunci de Victor Ponta. Avocatul Poporului este Victor Ciorbea, o persoană docilă care nu a ieșit până acum din cuvântul liderului PSD, Curtea Constituțională este o instituție nerefractară la dorințele PSD, iar șefii Camerelor sunt chiar Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Dacă va fi declanșată acțiunea suspendării lui Klaus Iohannis pe 20 iunie, a doua zi președintele ar putea fi chiar suspendat. Ar fi și o lovitură de imagine pentru Liviu Dragnea, care chiar pe 21 iuni așteaptă pronunțarea sentinței în dosarul angajărilor fictive. Și nu ar fi doar o lovitură de imagine, ci și o uriașă presiune asupra completului de judecată de la Înalta Curte.

Tăriceanu, executantul confiscării statului democratic

Odată suspendat Klaus Iohannis, la Cotroceni ar fi instalat imediat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cărui misiune va fi executarea urgentă a doleanțelor PSD-ALDE: revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA și înlocuirea ei cu o persoană agreată de majoritatea parlamentară, revocarea șefului DIICOT și înlocuirea lui cu cel ales deja de ministrul Tudorel Toader, numirea unui nou șef la SIE și promulgarea modificărilor aduse celor trei legi ale Justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri