Caută
Close this search box.

Președintele României, recompensat de bavarezi cu premiul „Franz Josef Strauß”

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, la Palatul Regal din München, premiul „Franz Josef Strauß” din partea Fundaţiei Hanns Seidel.

Germania este cel mai important partener comercial al României şi al doilea cel mai mare investitor în economia noastră, cu aproximativ 7.000 de companii şi peste 300.000 de locuri de muncă create, a declarat președintele Iohannis cu prilejul ceremoniei de premiere.

”Este o onoare şi un privilegiu deosebit faptul că am oportunitatea să accept premiul Franz-Josef Strauß în prezenţa a numeroase personalităţi culturale şi politice, care l-au cunoscut pe premierul Franz-Josef Strauß sau i-au urmat crezul politic în ultimii 30 de ani. Este o onoare şi un privilegiu. Această distincţie mă onorează cu atât mai mult cu cât privesc către personalităţile care, începând cu anul 1996, au primit acelaşi premiu – Henry Kissinger, Helmut Kohl sau Jean-Claude Juncker. Franz Josef Strauß spunea că Bavaria este pământul său natal (Heimat), Germania patria (Vaterland), iar Europa este viitorul”, a afirmat președintele României.

România are şi cu landul Bavaria o cooperare excelentă din punct de vedere politic, economic şi cultural.

”Aş dori să salut în mod special şi să laud comunitatea de români din Bavaria, care s-a integrat exemplar şi care este una din cele mai vechi şi mai active comunităţi de români din Occident, având un rol nepreţuit la aprofundarea şi consolidarea relaţiilor noastre bilaterale, la fel ca şi reprezentanţii etnicilor germani originari din România – saşii transilvăneni şi şvabii. Minoritatea română din Germania şi cea germană din România – saşi transilvăneni, şvabii bănăţeni şi sătmăreni, landlerii – reprezintă un element-cheie în arhitectura relaţiilor noastre bilaterale, fiind un adevărat catalizator al dialogului între ţările noastre şi un catalizator al relaţiilor noastre, având rol de pod în relaţiile bilaterale”, a precizat Klaus Iohannis.

Premierul bavarez Markus Söder a evocat excelentele relaţii dintre Bavaria şi România, precum şi activitatea politică a şefului statului, dar şi ca primar al Sibiului. La acestea se adaugă relaţiile privilegiate dintre landul bavarez şi saşii bănăţeni.

Totodată, Markus Söder a subliniat contribuţia la constituirea Uniunii Europene a patriotului Franz Josef Strauss, care şi-a dat seama că naţionalismul şi totalitarismul nu pot conduce decât la confruntări.

Lupta împtriva corupției nu s-a inceheiat, afirmă premierul bavarez

„Sunt oameni care îşi pun amprenta pe politica mondială. (…) Şi astăzi avem nevoie de oameni de stat ca Franz Josef Strauss şi considerăm că premiul care omagiază personalitatea sa este unul dintre cele mai frumoase premii. Când aţi devenit preşedinte ne-am gândit că va fi greu, va fi o cale grea, ne-am gândit la istoria, la evoluţia României. Dar România a reuşit în ultimii ani să facă paşi spre Europa. Un lucru important aici, în acest context, este lupta împotriva corupţiei, împotriva vechilor obiceiuri, intereselor politice – mă refer la vechile legături, mă gândesc la oamenii tineri care îşi pun speranţele în evoluţia României. în felul acesta România devine o ţară interesantă şi în plan internaţional, un mediu interesant, dar numai în contextul luptei anticorupţie – atunci poate să fie o ţară interesantă şi atrăgătoare. Lupta aceasta nu s-a încheiat, din câte am citit, şi trebuie să-mi exprim aici tot respectul pentru această luptă, iar premiul acesta trebuie să vă întărească în viitor în lupta împotriva corupţiei”, a subliniat premierul Bavariei.

Un răspuns

  1. daca continua( si nu prea vad cum si de ce ar renunta) sa fie „tot pe langa „probleme, adica mafiot mascat, malai-mare va primi -IN FIECARE ZI-cel putin un premiu Strauss…Cine stie cat a platit ca sa primeasca acest premiu, pentru a-si mai regla imaginea(vin alegerile, nu?), oricum nu a platit din banii sai, afacerile economice ale nemtilor , in Romania, sunt multe si diverse, imposibil de gasit interconectiile dintre ele si cele cu politicul…Asa ca doar trebuie sa priveasca in alta parte, cand se savarseste vreo Jmecherie, gen cea cu padurile, care aduc beneficiarilor austro-germani, profituri de miliarde…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri