Caută
Close this search box.

Raportul erupției vulcanice din Guatemala: Cel puțin 99 de morți

Căutările persoanelor dispărute, în urma erupției vulcanului Fuego din Guatemala, au fost perturbate de noi explozii și fluxuri de lavă, la trei zile după erupția spectaculoasă care a lăsat cel puțin 99 de morți și aproape 200 de dispăruți, înregistrându-se un nou record, informează AFP.

„Activitatea (vulcanului) continuă și nu este exclusă posibilitatea coborârilor unor noi fluxuri piroclastice (compuse din cenușă, noroi, apă și roci la temperaturi ridicate) în următoarele ore sau zile, se recomandă să nu stați în apropierea zonei afectate”, a declarat Institutul de vulcanologie din Guatemala (Insivumeh). În plus, Institutul avertizează asupra riscului de alunecări de teren datorate ploilor abundente la sfârșitul zilei.

Vulcanul, din care a scăpat o coloană de fum și cenușă, a continuat miercuri să emită explozii cu o intensitate scăzută și cu frecvența de patru sau cinci pe oră.

Marți seara, o explozie puternică în crater a provocat din nou panică printre locuitorii care s-au întors în satele lor. Salvatorii, polițiștii și soldații au fost, de asemenea, forțați să părăsească zona, înainte de a li se permite miercuri dimineață să-și reia operațiunile de căutare a dispăruților din „zona 0”.

Duminică, proiecțiile spectaculoase de lavă și cenușă, care încununează un crater  de 3763 de metri și situat la 35 de kilometri sud-vest de capitala Guatemala, au semănat dezolare în orașele rurale situate pe flancul vulcanului, lăsând cel puțin 99 morți și aproape 200 de persoane dispărute în municipiul Escuintla și împrejurimile sale. Doar 28 de corpuri au fost identificate până acum. Erupția a rănit și 46 de persoane și a dus la evacuarea a 12.089 de persoane, potrivit Coordonării Naționale pentru Dezastre Naturale (Conred). Dezastrul a afectat, în diferite grade, un total de 1,7 milioane de guatemalezi.

Speranțe mici pentru supraviețuitori

Sergio Cabañas, director de operațiuni de urgență Conred, a anunțat că săpăturile vor fi aduse la capăt în întreaga zonă, deși recunoaște că probabilitatea de a găsi supraviețuitori este de minimă după 72 de ore de la tragedie. „Dacă ești prins în fluxul piroclastic, e greu să rămâi în viață”, a spus el, adăugând că unele corpuri arse ar putea să nu mai fie găsite niciodată. Sub straturile de cenușă, salvatorii încearcă să găsească trupurile celor dispăruți.

Multe țări, cum ar fi Statele Unite, Chile, Mexic sau Venezuela, și-au oferit asistența pentru autoritățile guatemaleze, dar aceste oferte nu s-au materializat din cauza lipsei unui apel oficial din partea guvernului, care spune că așteaptă lumina verde a Conred care coordonează protecția civilă. „Suntem pregătiți pentru ca Conred, entitatea responsabilă de urgențe, să ne autorizeze să lansăm un apel internațional”, a afirmat într-o declarație Ministerul de Externe. În rețelele sociale, mulți guatemalezi și-au exprimat frustrarea față de pasivitatea guvernului și a președintelui Jimmy Morales pe această temă.

Vulcanul Fuego a izbucnit deja în ianuarie 2018. În septembrie 2012, trezirea lui anterioară, a dus la evacuarea a circa 10.000 de oameni care locuiau în satele de pe flancul sudic al vulcanului. Alți doi vulcani sunt, de asemenea, activi în Guatemala: Santiaguito (vest) și Pacaya (la 20 km sud de capitală). Această țară mică din America Centrală este situată în Cercul de Foc al Pacificului, o zonă care reprezintă aproximativ 85% din activitatea seismică a Pământului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri