Europarlamentarul Cătălin Ivan a publicat o scrisoare adresată redacţiei publicaţiei Charlie Hebdo, prin care cere ca aceştia să vină în Parlamentul European pentru o discuţie despre libertatea de exprimare.

simona halep

Publicaţia a inserat săptămâna trecută, sub titlul „O româncă câştigă Roland Garros-ul”, o caricatură cu o persoană care ridică trofeul deasupra capului şi spune „Fier vechi, fier vechi”. Acest lucru i-a deranjat pe mulţi, iar europarlamentarul Cătălin Ivan a simţit nevoia să intervină.

“Domnule redactor şef al revistei Charlie Hebdo,

Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European, singura instituţie europeană care reprezintă cetăţenii europeni, mandatul nostru fiind dat direct, prin vot, prin urmare fiind încărcat cu o mare responsabilitate faţă de cei care ne-au investit cu încrederea lor.

O dată în plus, sunt onorat să reprezint, la nivel european, un popor care a luptat din greu şi luptă încă şi astăzi, pentru a-şi câştiga dreptul de a se exprima liber. Ceea ce în Franţa poate părea un dat, în România şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, dreptul la libera exprimare este obţinut greu, cu multe sacrificii, cu multă vărsare de sânge şi generaţii întregi sacrificate.

Şi românii din diaspora au anunţat că vor trimite în judecată revista din Franţa

Prin urmare, sunt ultimul pe care cineva l-ar putea bănui că intenţionează să pună pumnul în gura cuiva care doreşte să-şi exprime liber opinia.

Publicaţia pe care o conduceţi a scandalizat de nenumărate ori, prin poziţiile adoptate faţă de subiecte cel puţin sensibile pentru categorii vaste de populaţie, fie că vorbim de religii, ţări sau culturi.

Fără să-mi propun să judec politica editorială a revistei Charlie Hebdo, vă fac o propunere care, sper eu, nu va putea fi refuzată.

În luna septembrie voi organiza o dezbatere în Parlamentul European despre libertatea de exprimare, despre agresivitatea de limbaj, despre valori europene care trebuie protejate, despre ceea ce ne uneşte şi ne dezbină atunci când vorbim de libertatea presei.

În preambulul Cartei Europene a Drepturilor Omului se prezintă dorinţa statelor semnatare de a avea ‘un viitor paşnic întemeiat pe valori comune’ şi se declară că ‘Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane.

Libertatea de exprimare a unuia se opreşte acolo unde atinge drepturile altuia, iar dreptul la imagine şi la demnitate al unei persoane, oricare ar fi ea, este un drept la fel de important precum dreptul la libera exprimare al altei persoane, oricare ar fi ea’.

Pentru că prezenţa dumneavoastră ar fi importantă, vă rog să-mi comunicaţi o perioadă în care agenda v-ar permite să veniţi la Bruxelles. Dacă nu aveţi o perioadă preferată, în maximum o săptămână voi reveni cu invitaţia oficială şi cu toate datele acestei dezbateri.

Având convingerea că şi pentru dumneavoastră libertatea şi demnitatea sunt valori care trebuie apărate în egală masură, vă rog să primiţi această caricatură ca preambul al unei dezbateri pe cât de importante, pe atât de necesare”, a scris Cătălin Ivan, citat de digi24.ro.

Şi românii din diaspora au anunţat că vor trimite în judecată revista din Franţa, considerând că atitudinea ziariştilor din Hexagon lezează imaginea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 8 =