Caută
Close this search box.

Sancțiuni: Iranul cere companiilor franceze să nu fie intimidate

Teheran a cerut sâmbătă companiilor străine cu sediul în Iran să nu se lase „amenințate” de sancțiunile SUA și a declarat că va discuta cu producătorii de mașini francezi PSA Groupe (include brandurile Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall și DS) și Renault pentru a-și menține activitățile în țară, informează AFP.

„Toate companiile [străine] care lucrează în Iran nu ar trebui să fie intimidate de amenințările SUA și ar trebui să continue să opereze în Iran”, a declarat ministrul industriei Iranului, Mohammad Shariatmadari, într-o conferință de presă în Teheran. „Toți cei care nu vor face acest lucru, îi vom înlocui. Există și alții care vor investi în Iran”, a declarat ministrul, responsabil de mine și comerț. Întrebat în mod special în cazul în care constructorii de automobile francez PSA Groupe și Renault, Shariatmadari a spus: „Până acum, ei nu au ne-au spus că nu vor continua” activitățile lor în Iran. „Ei își continuă cooperarea, până acum vorbim [cu aceste grupuri] și nu este nimic nou”, a spus ministrul.

Expuse Statelor Unite, PSA Groupe prin echipamentele sale subsidiare de automobile Faurecia, și Renault, datorită alianței sale cu capital de automobile japonez Nissan, cele două grupuri franceze pot fi expuse în scurt timp sancțiunilor americane, deoarece au activități în Iran.

Anunțând pe 8 mai că Statele Unite s-au retras din acordul internațional privind armele nucleare iraniene semnat în 2015, președintele american Donald Trump a început numărătoarea inversă de restabilire a sancțiuni împotriva Republicii Islamice, care au fost ridicate în cadrul acest text. Pentru sectorul automobilelor, aceste sancțiuni trebuie restabilite la 6 august.

Confruntate cu această amenințare, grupurile franceze au adoptat două strategii de comunicare diferite. PSA a anunțat la începutul lunii iunie că „au început procesul de suspendare a activităților asociațiilor mixte [în Iran] pentru a se conforma cu legislația SUA de la 6 august 2018,“ și majoritatea familiilor franceze trimise de grup în Iran au părăsit deja țara. Renault a făcut un anunț ambiguu, proclamând intenția de a nu renunța la activitățile sale în Iran, chiar și pentru a „reduce foarte mult pânzele”, fără a pune în pericol „interesele” companiei.

Printre acestea, Renault și PSA vinde aproape jumătate din noile mașini înregistrate în Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri