Caută
Close this search box.

Sancțiunile împotriva Coreei de Nord rămân până la denuclearizarea completă

Sancțiunile dure împotriva Coreei de Nord vor rămâne până la denuclearizarea completă, a declarat joi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, aparent în contradicție cu opinia Nordului conform căreia procesul convenit la summit-ul de săptămâna aceasta ar fi etapizat și reciproc, informează Reuters.

Președintele american, Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au emis o declarație comună după întâlnirea din Singapore, care a reafirmat angajamentul Nordului de a „lucra la denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, încetarea exercițiilor militare americane și sud-coreene și acordarea de garanții americane de securitate pentru Coreea de Nord. „Președintele Trump a fost incredibil de clar în ceea ce privește secvențializarea denuclearizării și a scutirii de sancțiuni”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo reporterilor după întâlnirea cu președintele Coreei de Sud și cu ministrul japonez de externe în Seul. „Vom obține denuclearizarea completă; doar atunci va fi scutirea de sancțiuni”, a spus el.

Mass-media de stat nord-coreeană a anunțat miercuri că Donald Trump și Kim Jong-un au recunoscut principiul „acțiunii pas cu pas și simultan” pentru a realiza pacea și denuclearizarea pe peninsula coreeană. Declarația summit-ului nu a oferit detalii cu privire la momentul în care Phenian-ul ar renunța la programul său de arme nucleare sau cum ar putea fi verificată dezmembrarea. Cu toate acestea, președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat că lumea, prin summit, a scăpat de amenințarea războiului, reamintind evaluarea optimistă a Trump despre întâlnirea sa cu Kim. „Au fost multe analize asupra rezultatului summit-ului, dar cred că cel mai important lucru a fost că oamenii din lume, inclusiv cei din Statele Unite, Japonia și coreenii, au reușit să scape de amenințarea cu războiul, cu armele nucleare și rachete”, a spus Moon lui Pompeo.

Pompeo a insistat că Phenian-ul s-a angajat să renunțe la arsenalul său nuclear, dar a spus că va fi „un proces greu, nu unul ușor”. Kim Jong-un a înțeles că trebuie să scape de arsenalul său nuclear, trebuie să se facă rapid și ar scăpa de sancțiunile severe ale ONU în Coreea de Nord după „denuclearizarea completă”, a spus Pompeo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri