Pe 8 iunie începe cea de-a XXV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României – Centenar și susținut de Institutul Cultural Român.  FITS se desfășoară în perioada 8 – 17 iunie 2018. “Ediția 25 e cu adevărat una de sărbătoare: sărbătorim pasiunea cu care, an de an, organizăm acest festival împreună cu o echipă dedicată trup și suflet unei comunități alături de care am crescut și învățat enorm”, transmite Constantin Chiriac, Președintele FITS.

Lansarea volumului Gigi Căciuleanu – OmulDans, va avea loc duminică, 11 iunie,  în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu. Albumul ,demers editorial pus în scenă de ICR, datorat criticului de teatru Ludmila Patlanjoglu  are ca punct de referință dansul, sondează biografia celui numit de Pina Bausch uriașul rebel, cu sclipiri geniale” și descrie prin text și imagine etapele sau punctele de inflexiune ale unei cariere de excepție.  „Ideea cărții s-a născut la Institutul Cultural Român. Acest lucru are o importanță deosebită pentru mine, întrucât conține cuvântul „român”. Am fost întrebat care-mi sunt rădăcinile și am spus că eu umblu cu rădăcinile în valiză. Pe pașaportul meu scrie român”, subliniază Gigi Căciuleanu.

În cadrul FITS, va fi prezentat și „Aller-Retour”, un spectacol de dans realizat de Gigi Căciuleanu Romania Dance Company – București & Karma Dance Project – Paris. Ideea spectacolului a venit din drumurile dus-întors pe care renumitul coregraf le face între București și Paris, realizând spectacole în ambele orașe. „Ne-am gândit că a venit timpul să unim forțele celor două companii independente, pentru a prezenta publicului ceea ce ne place și avem în comun: dragostea pentru Mișcarea Dansată și respectul față de Interpret. Spectacolul „Aller-Retour” nu este numai franco-român, ci și profund european”, a declarat Gigi Căciuleanu.

Printre evenimentele ediției aniversare – spectacole de teatru și muzică – organizatorii se bucură să anunțe spectacolul realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, după un text de Tsuruya Namboku al IV-lea, în regia lui Siviu Purcărete. „Povestea prințesei deocheate” este un eveniment teatral de excepție, care pornește de la tehnica teatrală de patrimoniu a Japoniei – kabuki. Trei reprezentații ale acestei producții au fost programate în cadrul FITS, în 9, 10 și 14 iunie, de la orele 22:00, la Fabrica de Cultură UniCredit (Sala Eugenio Barba).

Isabelle Huppert, distinsă la această ediție de festival cu o stea pe Aleea Celebrităților, vine pentru prima oară la Sibiu și va susține spectacolul-lectură „Amantul” la Filarmonica de Stat Thalia, duminică, 17 iunie. De la publicare, în 1984, romanul lui Marguerite Duras s-a vândut în mii de exemplare, fiind apreciat de public și câștigând un premiu Goncourt.

Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Republica Moldova aduce la Sibiu o dramatizare  cu totul specială a textului lui Mihail Bulgakov, „Maestrul și Margareta”. Sandu Grecu rezolvă regizoral problema excentricității enunțând (scenografic și lingvistic), „edificarea” Turnului Babel acceptând, astfel, dialogul în diferite limbi: ebraică, germană, rusă, spaniolă, italiană sau română.

Printre  evenimente – spectacole de teatru, dans, muzică, circ contemporan- în această ediție sunt programate multe producții din sezonul românesc. Florin Piersic Jr. și Marcel Iureș prezintă, în cadrul festivalului, producția Teatrului ACT, „Stage Dogs”. Teatrul de Comedie spectacolul „Fierarii”, în regia lui Horațiu Mălăele. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Valentin Teodosiu.  
Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea
 și Richard Bovnoczki vin la FITS cu spectacolul Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” București, „Regele moare”. „Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim”, motivează dramaturgul Eugène Ionesco nașterea piesei „Regele moare”.

Secțiunea de dans contemporan,  propune de această dată spectacole din Israel, Statele Unite ale Americii, Canada, Spania sau Japonia. Kibbutz Contemporary Dance Company revine la Sibiu cu spectacolul „Laptele mamei”, în coregrafia lui Rami Be`er. Cântecul de dragoste pentru părinți este creat de directorul artistic al companiei care analizează, prin dans, iubirea părinților săi – supraviețuitori ai Holocaustului- și moștenirea culturală pe care i-au transmis-o.

„Căzând învăț să zbor” este un one-man show realizat de dansatorul și coregraful japonez Ryu Suzuki. El este câștigătorul premiului FITS din cadrul Yokohama Dance Collection 2017.  Un eveniment special în cadrul FITS 2018 este cine-concertul „Femeia în lună”, proiecție de film mut și sound-design live, cu Irina Margareta Nistor și CelloFun. CelloFun este o formulă electro-acustică născută la Cluj-Napoca, în decembrie 2016, ca ansamblu creat special pentru „silent movies rescoring” (re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute), care face apel la o mixtură de foley, efecte electronice în timp real şi improvizaţie live.

O secțiune aparte a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este cea a concertelor și evenimentelor muzicale din bisericile evanghelice fortificate ale Transilvaniei.  Misterele Lisabonei poposesc în satele săsești prin Cristiano de Sousa, unul dintre „fiii” muzicii Fado.

148 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here