Caută
Close this search box.

Șeful Pentagonului la Beijing: cooperare vs. tensiune

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, a sosit marți la Beijing pentru prima sa vizită în China într-un context de tensiune în creștere, chiar dacă Washington-ul se bazează pe sprijinul gigantului asiatic în negocierile sale cu Coreea de Nord, informează AFP.

În Beijing, unde va rămâne până joi, Mattis se va întâlni cu înalți oficiali ai Ministerului Apărării din China. Șeful Pentagonului a declarat reporterilor în turneul său de patru zile din Asia că dorește să „evalueze” ambițiile strategice ale Chinei. Această vizită în China – prima a unui ministru al apărării american din 2014 – se află pe fondul tensiunilor comerciale și militare cu Beijing-ul. La începutul lunii mai, regimul comunist a desfășurat arme, inclusiv baterii cu rachete și sisteme de blocare electronică, pe insulele artificiale din Marea Chinei, o decizie menită să susțină cererile de teren ale Beijing-ului, dar care au îngrijorat vecinii săi din Asia de Sud. Pentagonul a retras apoi o invitație anterioară în China pentru a participa la Rimpac, o vastă manevră maritimă la care în ultimii doi ani au fost implicate aproape 30 de țări.

După Beijing, Mattis va călători la Seul pentru discuții cu omologul său sud-coreean, Song Young-moo, înainte de o scurtă oprire vineri, la Tokyo, pentru a se întâlni cu ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera. În ambele cazuri, obiectivul va fi acela de a reasigura aliații Washington-ului privind angajamentul SUA de a le apăra, în ciuda anulării de către președintele Donald Trump a următoarelor manevre militare comune cu Coreea de Sud.

Tensiuni militare

Jim Mattis a atacat recent „revendicările chineze de a rescrie ordinea mondială existentă” și a spus: „În ciuda revendicărilor chinezești, instalarea acestor sisteme de arme are legătură directă cu utilizările militare în scopul intimidării și constrângerii”. Beijing-ul, care pretinde aproape toată Marea Chinei de Sud împotriva revendicărilor rivale ale țărilor vecine, a numit acuzația „iresponsabilă”, pretinzând că este mulțumită să-și apere teritoriul.

Mattis a fost în Asia de șapte ori de la preluarea mandatului acum 17 luni, dar nu în China. El nu s-a întâlnit niciodată cu noul ministru chinez al apărării, Wei Fenghe. În avionul care îl duce în Asia, șeful Pentagonului a indicat totuși că va încerca să găsească zone de cooperare militară cu Beijing. „Relațiile China-SUA trec printr-o perioadă sensibilă (…) Cheia este faptul că cele două țări să îndeplinească principiile de respect reciproc și înțelegere pentru a rezolva diferențele“, a declarat Lu Kang marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor externe.

Mai răzbunător, un editorial oficial din China „Global Times” i-a indicat lui Mattis să „asculte mai degrabă decât să critice“, avertizând că: „În cazul în care Statele Unite nu reușesc să înțeleagă sentimentul Chinei de insecuritate și acțiunile sale de remediere, tensiunile vor fi inevitabile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri