Caută
Close this search box.

Șeful Pentagonului la Beijing: discuții pozitive în ciuda tensiunilor crescânde

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a avut miercuri o serie de discuții în China cu omologul său chinez ce au fost descrise ca „deschise și oneste”, încercând să obțină un ton pozitiv în ciuda tensiunilor dintre Washington și Beijing asupra comerțului și a Mării Chinei de Sud, relatează Reuters.

Mattis, primul șef al Pentagonului care vizitează China din 2014, a declarat ministrului chinez al Apărării, Wei Fenghe, că se așteaptă ca toate conversațiile sale de la Beijing să fie caracterizate printr-un dialog deschis și cinstit, la fel ca cel pe care la avut cu Wei. „Sunt aici din cauza importanței pe care o avem în cadrul militar american pentru relația militară cu armata cu APE, a spus Mattis, referindu-se la Armata Populară de Eliberare. „Relația militară este esențială pentru relațiile dintre cele două țări”. Mattis l-a invitat pe Wei să îl viziteze la Pentagon. Wei a privit cu optimism acestei invitații afirmând, în același timp: „Vizita voastră în China de data aceasta este … un nou factor pozitiv pentru relația militară și de stat”, a spus Wei.

Wei, care și-a asumat poziția doar în martie, a remarcat un obiectiv descris de președintele chinez, Xi Jinping și de președintele american, Donald Trump „pentru a spori încrederea strategică” între Statele Unite și China. „Într-adevăr, va fi semnificativ pentru noi să ne construim în continuare încrederea strategică și chiar cooperarea”, a spus el.

Mai târziu, Mattis se va întâlni cu alți oficiali chinezi de top, inclusiv cu Xi. Mattis, fost general marin, a fost extrem de critic asupra mișcărilor militare ale Chinei din Marea Chinei de Sud. Armata americană a retras chiar o invitație Chinei pentru a se alătura unui exercițiu naval multinațional care va începe în timpul vizitei lui Mattis, supărând Beijing-ul. Călătoria se află pe fondul tensiunilor dintre Beijing și Washington asupra comerțului. Beijing-ul este, de asemenea, suspicios de intențiile Statelor Unite față de Taiwanul autonom și democratic, care este înarmat de Statele Unite. China consideră insula o parte sacră a teritoriului său.

În timp ce China și Statele Unite au încercat din greu să mențină liniile de comunicare între militarii lor deschise, în special la nivel înalt, cei doi sunt profund suspicioși. Statele Unite acuză China de militarizarea Marii Chineze de Sud, în timp ce China a fost înfuriată de patrulele navale americane prin intermediul căii navigabile strategice.

În mai, Statele Unite au retras o invitație Chinei pentru a participa la un exercițiu naval găzduit de SUA, exercițiul RIM al Pacificului, cunoscut sub numele de RIMPAC și la care a participat anterior și China, ca răspuns la ceea ce Washington-ul vede ca fiind militarizarea Beijing-ului din sudul Chinei Mare. Cu toate acestea, cele două au interese strategice comune, cum ar fi asigurarea păcii și stabilității pe peninsula coreeană.

China a salutat summit-ul istoric din această lună între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un din Singapore, unde Kim a reafirmat angajamentul de a lucra spre denuclearizarea completă a peninsulei coreene, în timp ce Trump a spus că va opri exercițiile militare comune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri