Caută
Close this search box.

Șeful Pentagonului reasigură Seul și Tokyo în privința Coreei de Nord

Secretarul american al apărării, James Mattis este așteptat la Seul și Tokyo, joi, pentru a liniști aliații săi cheie după suspendarea unilaterală de către Donald Trump a exercițiilor militare comune cu Coreea de Sud, o decizie care le îngrijorează cu privire la angajamentul american de a le apăra, relatează AFP.

Președintele american a văzut drept „un tip talentat“ în persoana liderului nord-coreean Kim Jong-un, el vrea să-l convingă să renunțe la arsenalul său nuclear, și, în acest context, Jim Mattis se află într-o vizită în Coreea Sud după una de două zile în China. După întâlnirea cu oficialii sud-coreeni, el va pleca spre Japonia joi seara.

Cele două țări au obținut alianțe de securitate de tip tratat cu Statele Unite, însă au fost în contradicție cu revenirea diplomatică a lui Trump în Coreea de Nord. Cel mai spectaculos anunț a venit în Singapore în cadrul conferinței de presă care a urmat summit-ului istoric dintre Trump și Kim: liderul de la Casa Albă a anunțat suspendarea exercițiilor militare comune cu sudul. Seul a sugerat că nu a fost informat în prealabil.

Statele Unite și Coreea de Sud s-au antrenat împreună timp de decenii și justifică manevrele ca fiind pur defensive. Phenian-ul le denunță ca repetiție generală a invaziei pe teritoriul său.

Siguranța aliaților?

Statele Unite și-au confirmat public angajamentul de a proteja amenințările Nordului asupra Japoniei și Coreei de Sud, unde sunt dispuse zeci de mii de trupe americane. „Ei sunt din ce în ce mai îngrijorați de fiabilitatea asigurării noastre”, a spus James Schoff, fost expert Pentagon din Asia care a devenit cercetător al Carnegie Asia. Un oficial de rang înalt al Pentagonului a căutat totuși să minimizeze nevoia de a reasigura ambii aliați. „Face parte din vizită, dar nu este cel mai important lucru”, a spus el. Cheia este aceea de a „continua conversația despre modul în care vedem lucrurile”.

În Singapore, Kim a semnat un document „reafirmând angajamentul său ferm și neclintit față de denuclearizarea completă a peninsulei coreene”. O formulă vagă care a dezamăgit așteptările experților, mai ales că nu menționează necesitatea ca acest proces să fie la fel de „verificabil și ireversibil”, după cum susțin Statele Unite. Phenian nu s-a angajat public să renunțe la arsenalul său nuclear. Imaginile satelit au arătat că lucrările de îmbunătățire au continuat în centrul de cercetare nucleară Yongbyon.

Imprevizibilul Trump

Trump a spus că denuclearizarea a început deja, iar Nordul nu mai reprezintă o amenințare nucleară. Stadiul negocierilor cu Coreea de Nord, condus de secretarul de stat Mike Pompeo, nu este cunoscut. Ceea ce șeful diplomației lui Donald Trump este gata să recunoască în privința prezenței militare americane pe peninsula coreeană în schimbul concesiilor din Coreea de Nord rămâne un secret bine păstrat.

Într-un interviu recent cu CNN, Pompeo părea că a dus speranțele unui acord rapid. Acest lucru nu a împiedicat pe secretarul de stat și pe alți oficiali de rang înalt să sugereze că ar fi trebuit să fie finalizată schița a ceea ce ar trebui să facă Coreea de Nord și un calendar.

Pentru Japonia și Coreea de Sud, atât în ​​raza rachetelor cu rază mică de acțiune și cu rază medie de acțiune ale Phenian-ului, o mare parte a problemei provine din imprevizibilitatea lui Trump. Ea face și anunță decizii importante fără a avertiza pe cei care ar putea fi afectați. Dar în ambele țări, Mattis este respectat de omologii săi, care au încredere în el pentru a le înțelege interesele și a onora angajamentele asumate de SUA. „Va fi destul de ușor pentru Mattis să liniștească Japonia despre scenariile cele mai grave”, a spus Schoff. Dar, din cauza modului de lucru al președintelui american, „domnul Mattis știe clar că există lucruri pe care el nu le poate controla”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri