Caută
Close this search box.

Semnarea acordului între Atena și Skopie: primul pas spre diminuarea disputei privind numele Macedonia

Grecia și Macedonia au semnat un acord care are ca scop soluționarea unei dispute de zeci de ani asupra numelui Macedoniei, informează BBC.

Conform acordului, vecinul Greciei va fi cunoscut sub numele de Republica Macedonia de Nord. Premierul grec, Alexis Tsipras a spus că este „un pas îndrăzneț, istoric și necesar pentru popoarele noastre”.

Încă de la destrămarea fostei Iugoslavii, din care făcea parte, au existat discuții asupra numelui Macedoniei, aceasta fiind reținută de intrarea sa în NATO și UE. Grecia a susținut mult timp că, folosind numele Macedonia, vecinul său a presupus că a avut o pretenție asupra provinciei grecești de nord numită și aceasta Macedonia. Liderii celor două țări au anunțat marți acordul și au făcut presiuni în ciuda protestelor.

Tsipras și omologul său macedonean, Zoran Zaev, au văzut cum miniștrii lor de externe au semnat duminică acordul la Lacul Prespa, granița nordică a Greciei. Acordul trebuie încă aprobat de ambele parlamente și de un referendum în Macedonia. Naționaliștii de pe ambele părți spun că le erodează identitatea.

Sâmbătă, Tsipras a supraviețuit votului de neîncredere asupra acordului pe fondul acuzațiilor că ar făcut prea multe concesii guvernului de la Skopie.

Ce ar însemna acordul?

În cadrul acordului, țara cunoscută la ONU ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) va fi numită Severna Makedonija sau Republica Macedonia de Nord. Limba sa ar fi macedoneană și poporul său cunoscut sub numele de macedoneni (cetățeni ai Republicii Macedonia de Nord). Ca parte a acordului, Grecia își va ridica obiecțiile față de națiunea redenumită care aderă la UE și NATO.

Ce se întampla acum?

Mai există încă un mod de a merge înainte ca schimbarea numelui să devină oficial. Parlamentul macedonean trebuie în primul rând să sprijine acordul. Acesta va fi urmat de un referendum în septembrie sau octombrie. În cazul în care alegătorii îl susțin, guvernul va trebui să schimbe constituția, care este o cerință esențială a Greciei. Lucrurile sunt complicate în continuare, întrucât președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, refuză să semneze acordul. El are puterea de a vota înțelegerea – dar nu pe termen nelimitat.

Dacă refuză să semneze, va fi trimis înapoi în Parlament pentru un al doilea vot. Dacă trece din nou, președintele Ivanov va fi apoi obligat să aprobe legislația. Acordul va trebui în sfârșit să fie ratificat de Parlamentul grec, un proces care nu poate fi, de asemenea, simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri