Caută
Close this search box.

Serviciile americane de informații: Coreea de Nord produce mai mulți combustibili nucleari în ciuda discuțiilor

Agențiile americane de informații cred că Coreea de Nord a crescut producția de combustibil pentru arme nucleare pe mai multe situri secrete în ultimele luni și poate încerca să le ascundă în timp ce căută concesii în discuțiile nucleare cu Statele Unite, a declarat NBC News citat de Reuters.

Într-un raport prezentat vineri, NBC News a spus că ceea ce a descris ca cea mai recentă evaluare a serviciilor americane pare să contravină sentimentelor exprimate de președintele Donald Trump, care, după un summit fără precedent din 12 iunie, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, că „nu mai există o amenințare nucleară din partea Coreei de Nord”. NBC a citat cinci oficiali americani neidentificați spunând că, în ultimele luni, Coreea de Nord a intensificat producția de uraniu îmbogățit pentru arme nucleare, chiar dacă s-a angajat în diplomație cu Statele Unite. Rețeaua a citat oficialii americani spunând că evaluarea serviciilor de informații concluzionează că Coreea de Nord are mai mult de un sit nuclear secret, pe lângă instalația cunoscută de producție a combustibilului nuclear de la Yongbyon. „Există dovezi absolut neechivoce că încearcă să înșele SUA”, a declarat un oficial NBC.

CIA a refuzat să comenteze raportul NBC. Departamentul de Stat a spus că nu poate confirma acest lucru și nu a comentat chestiuni de inteligență. Casa Albă nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Raportul NBC ridică alte întrebări legate de disponibilitatea Coreei de Nord de a intra în negocieri serioase cu privire la renunțarea la un program de arme care amenință Statele Unite, în ciuda faptului că Trump a prezentat entuziast rezultatul summit-ului. NBC a citat un înalt oficial american de informații, spunând că decizia Coreei de Nord înaintea summit-ului de a suspenda testele nucleare și de rachete a fost neașteptată, iar faptul că cele două părți vorbeau a fost un pas pozitiv. Cu toate acestea, a adăugat: „Munca este în curs de desfășurare pentru a ne înșela în privința numărului de instalații, numărului de arme, numărului de rachete … Observăm cu atenție”

Jeffrey Lewis, director al programului de nonproliferare din Asia de Est de la Institutul de Studii Internaționale din California, a declarat că în raportul NBC există două „bombe”. El a spus că de mult timp a fost înțeles că Coreea de Nord avea cel puțin o facilitate nedeclarată de a îmbogăți combustibilul nuclear deoparte de Yongbyon. „Această evaluare spune că există mai multe situri secrete. Asta înseamnă că există cel putin trei, dacă nu chiar mai multe situri”, a spus el. Lewis a spus ca raportul implică, de asemenea, faptul că serviciile de informații din SUA au raportat că Phenianul nu intenționează să dezvăluie că are mai mult situri de îmbogățire. „Împreună, aceste două lucruri ar implica faptul că Coreea de Nord intenționa să dezvăluie unele situri ca parte a procesului de denuclearizare, păstrând în același timp altele”, a spus el.

Coreea de Nord a convenit la summit „să lucreze spre denuclearizarea Peninsulei Coreene”, dar declarația comună semnată de Kim și Trump nu a dat detalii despre cum sau când Phenian-ul ar putea să-și predea armele nucleare. Înaintea summit-ului, Coreea de Nord a respins unilateral abandonarea unui arsenal pe care îl numea un element esențial de descurajare împotriva agresiunii SUA.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat săptămâna trecută că probabil va reveni în Coreea de Nord pentru a încerca să-și îndeplinească angajamentele luate la reuniunea Trump-Kim. Joi, Financial Times a citat oficialii americani spunând că Pompeo intenționează să călătorească în Coreea de Nord săptămâna viitoare, dar Departamentul de Stat a refuzat să confirme acest lucru.

Bruce Klingner, fost expert la CIA, acum la Centrul Conservator al Fundației Heritage Foundation, a declarat că raportul NBC a arătat că declarația lui Trump că „Coreea de Nord nu mai era o amenințare nucleară” era absurdă „și că era necesară o lucrare detaliată cu privire la un regim de verificare”. Trump a declarat săptămâna trecută că Coreea de Nord a suflat patru dintre marile sale locații de testare și că un proces de „denuclearizare totală … a început deja”, dar oficialii au declarat că nu au existat astfel de dovezi după summit.

În această săptămână, proiectul de monitorizare nord-coreeană de la Washington, 38 Nord, a declarat că recentele imagini prin satelit arată că Coreea de Nord a făcut îmbunătățiri rapide la facilitățile de la Yongbyon din 6 mai, dar nu a putut spune dacă astfel de lucrări au continuat după 12 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri