Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, declasificând astfel, protocolul de cooperare dintre serviciul intern de informaţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General.

Respectivul document cuprinde cadrul legal pentru gestionarea informaţiilor din procedurile de emitere a mandatelor de securitate naţională. Are şase pagini şi a fost semnat de către George Maior, directorul SRI de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, pe atunci procuror general, şi  Nicolae Popa, fostul preşedinte al instanţei supreme.

Procedura de declasificare a protocolului de cooperare între SRI și PICCJ, lansată la finalul lunii mai de directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, s-a încheiat astăzi cu publicarea documentului, arată un comunicat al SRI.

S-a avut în vedere faptul că protocolul nu mai conține niciun fel de date sau informații care să pună în pericol securitatea națională a României, așa cum este definită astăzi de legislația în vigoare și de recentele hotărâri în materie ale Curții Constituționale a României.

Principalul subiect tratat în cadrul protocolului se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională.

Semnarea protocolului a fost făcută ca urmare a emiterii unei solicitări cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor două instituții încheierea unui acord reciproc de securitate, precum și dobândirea, de PICCJ, a unui certificat de acreditare de securitate.

În aplicarea dispozițiilor ORNISS, în anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020.

Astfel, scopul acordului fiind atins, acesta poate fi pus la dispoziția publicului, conchide SRI.

VEZI PROTOCOLUL DECLASIFICAT

161 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here