Caută
Close this search box.

Summit UE tensionat: „lupte” pentru a reduce pragul migrației

Liderii europeni s-au luptat pentru a depăși divizările adânci ale migrației la un summit UE tensionat, care s-a târât în ​​primele ore ale dimineții de vineri, înainte de a face promisiuni vagi de a consolida granițele externe și de a explora noile centre de migranți, informează Reuters.

Întâlnirea de la Bruxelles, dominată de o cină de nouă ore, a subliniat cum spargerea Europei în 2015 în imigrație continuă să bântuie blocul, în pofida unei scăderi accentuate a sosirilor oamenilor care au fugit de conflicte și dificultăți economice din Orientul Mijlociu și Africa.

Summit-ul avut loc într-o atmosferă de criză politică, cu cancelarul german Angela Merkel sub presiune politică intensă la domiciliu și un nou guvern italian eurosceptic care amenința să torpileze orice afacere care nu și-a îndeplinit cerințele. Merkel, care a vorbit cu reporterii la ora 5:00 (6.00 ora României), a încercat să arate un rezultat pozitiv, spunând că a fost un semnal bun că liderii au fost în stare să convină asupra unui text comun cu privire la problema controversată a migrației. Dar ea a recunoscut că blocul avea încă „mult de lucru pentru a trece punctele de vedere diferite”.

Într-o declarație finală plină de limbaj confuz, menită să satisfacă opiniile divergente, liderii au convenit să înființeze situri comune de procesare a azilului și să restrângă mișcările migranților în cadrul blocului, dar au precizat că aproape toate angajamentele lor vor fi realizate pe un „bază voluntară” de către statele membre. Aceștia au convenit, de asemenea, să-și strângă granița externă și să majoreze finanțarea pentru Turcia, Maroc și alte state din Africa de Nord pentru a preveni migrația către Europa. Nu era clar dacă acordul s-ar dovedi suficient pentru a alinia partenerul de coaliție al Angelei Merkel, Uniunea Socială Creștină (CSU), care a amenințat că va închide granița Bavariei migranților – o mișcare care ar putea declanșa prăbușirea guvernului său de trei luni amenințând și granița Shengen a UE.

Diplomații au descris întâlnirea drept tensionată și torturată cu grupuri mici de lideri care s-au adunat împreună într-o încercare disperată de a sparge impasul și de a evita umilința de a pleca acasă fără să fi încheiat un acord. Seara trecută, Merkel și Conte au pus deoparte 45 de minute pentru a discuta, doar pentru a le rupe după 20 de minute, când liderul italian a respins propunerile liderului german, potrivit diplomaților.

Înainte de începerea conflictului de duminică cu privire la migrație, Conte, șeful unui nou guvern italian care include mișcarea anti-stabilizare, Mișcarea Cinci Stele și Liga extremă dreaptă, a refuzat să aprobe un text de summit privind securitatea și comerțul până când alți lideri s-au aruncat în fața cererilor să ajute Italia să gestioneze sosirile mediteraneene. Aceasta l-a forțat pe președintele summit-ului Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să anuleze conferința de presă planificată. „Este o politică pură care conduce acest lucru, emoțiile zboară la fel de mult ca înapoi în 2015”, a spus un alt diplomat al UE.

Mai puțin de 45.000 de migranți au ajuns în Uniunea Europeană în acest an, conform datelor Organizației Națiunilor Unite, o scădere accentuată comparatic cu fluxul din 2015, când mii au trecut zilnic granițele UE. Dar tremurul politic este încă resimțit în Europa, cu numeroase partide populiste, anti-imigrante, în creștere în multe țări. Ex-comuniștii la conducere în Polonia și Ungaria, refuză înca să accepte o parte din noile sosiri pentru a diminua povara asupra unor țări precum Italia și Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri