Caută
Close this search box.

Summit-ul Trump-Kim: liderul Coreei de Nord ar putea primi invitații din partea SUA

Președintele american, Donald Trump, a declarat că va lua în considerare invitarea lui Kim Jong-un la Casa Albă dacă summit-ul lor din Singapore va merge bine, informează BBC.

Trump a făcut acest comentariu după întâlnirea cu premierul japonez Shinzo Abe pentru a discuta summit-ul din 12 iunie. El a spus că este posibil să se ajungă la un acord pentru a pune capăt războiului din Coreea, deși el a numit acest aspect drept „parte ușoară” a negocierilor. Statele Unite și aliații lor regionali doresc ca Phenianul să renunțe la armele nucleare, dar Trump a recunoscut că „va dura mai mult” decât o întâlnire pentru a realiza acest obiectiv.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, vorbind mai târziu, la Casa Albă, a declarat că liderul nord-coreean ar fi indicat personal spre dorința de denuclearizare – deși nu este clar dacă acest lucru în viziunea Coreei de Nord se apropie de perspectiva SUA a ceea ce implică acest lucru.

Perspectivă asupra summit-ului

Donald Trump declarase anterior că va pune „o presiune maximă” asupra Coreei de Nord pentru a o forța să-și schimbe cursul. O dată cu apropierea summit-ului președintele american pare să devină mai puțin radical și a spus că nu vrea să mai folosească acest termenul „pentru că mergem într-o negociere amicală”, dar în același timp, a avertizat că are mai multe sancțiuni pe care le-ar putea folosi împotriva Coreei de Nord. De asemenea, el a spus că a fost dispus să renunțe dacă summit-ul nu ar fi mers bine, dar dacă totul să meargă bine o invitație pentru Kim la Washington nu este exclusă. „Desigur, dacă merge bine, cred că ar putea fi bine primit”, a declarat el reporterilor. De asemenea, Trump a respins speculațiile că baschetbalistul american Dennis Rodman – care a vizitat Coreea de Nord de mai multe ori și este prieten cu Kim Jong-un- a fost invitat la summit. „Îmi place el, este un tip drăguț, nu a fost invitat”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri