Caută
Close this search box.

Summit-ul Trump-Kim: Președintele american mulțumit de discuțiile „extraordinare” cu Kim Jong-un

Președintele american, Donald Trump, a declarat că discuțiile sale istorice cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, care s-au încheiat  cu un acord comun, au fost „extraordinare”, informează BBC.

Documentul semnat include un angajament din partea lui Kim Jong-un de a scăpa peninsula coreeană de arme nucleare. Într-o conferință extraordinară de presă, Trump a anunțat detalii care nu au fost expuse anterior. El a spus că va opri exercițiile militare americane în Coreea de Sud, ceva văzut în general ca o concesie.

Pentru ambii lideri, întâlnirea a adus multe câștiguri, precum și un risc considerabil. Întâlnirea este văzută de Coreea de Nord ca o modalitate de a aduce legitimitatea unei națiuni considerate de mult drept paria. În cazul în care Trump va rezolva amenințarea nucleară a Nordului, va obține ceva ce nici unul dintre predecesorii săi nu au reușit.

Probleme discutate

Summit-ul s-a axat pe dezarmarea nucleară și pe reducerea tensiunilor. Acordul precizează că cele două țări vor coopera pentru „noi relații”, în timp ce SUA ar oferi „garanții de securitate” Coreei de Nord. Cu privire la armele nucleare, Kim „și-a reafirmat angajamentul ferm și neclintit de a finaliza denuclearizarea peninsulei coreene”. Observatorii declară că documentul nu are nici o substanță, în special cu privire la modul în care ar putea fi realizată denuclearizarea. Cu toate acestea, vorbind cu reporterii după aceea, Trump a spus că Statele Unite ar suspenda jocurile de război „provocatoare” pe care le are cu Coreea de Sud și a spus că dorește ca trupele americane să se retragă din Sud. Un purtător de cuvânt al forțelor americane a declarat că încă nu au primit nici o îndrumare. De asemenea, în ceea ce privește denuclearizarea, el a spus că liderul de la Phenian a fost de acord să fie „verificat și a fost de acord să distrugă un „sit de testare a motorului cu rachete majore”. Președintele american a încheiat afirmând că sancțiunile vor rămâne în vigoare pentru moment și a susținut că „nu am renunțat la nimic”.

Mai mulți reporteri au întrebat dacă Trump a ridicat problema drepturilor omului cu Kim Jong-un, care conduce un regim totalitar cu tabere extreme de cenzură și forță de muncă forțată. Președintele american a spus că a avut și nu și-a retras descrierea lui Kim ca „talentat”. „Ei bine, el este foarte talentat”, a spus Trump.

Reacția cercurilor diplomatice

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, care și-a ținut propria întâlnire cu Kim Jong-un la începutul acestui an, a declarat că „cele două Corei și SUA vor scrie o nouă istorie a păcii și a cooperării”. Un purtător de cuvânt, de asemenea, a spus că „sensul și intenția exactă” a ceea ce a spus Trump „trebuie evaluat”.

China, singurul aliat diplomatic și economic al Coreei de Nord, a declarat, de asemenea, că întâlnirea a creat o „nouă istorie”. Ministerul de Externe a declarat că sancțiunile asupra Coreei de Nord ar putea fi atenuate dacă ar fi blocat rezoluțiile ONU.

Premierul japonez Shinzo Abe a apreciat „conducerea și efortul” președintelui Trump, declarând că a susținut angajamentul Coreei de Nord privind denuclearizarea ca „un pas spre soluționarea completă a problemelor din jurul Coreei de Nord”. Dar Rusia a avertizat că „diavolul este în detalii”, iar Iranul a declarat că Phenian-ul nu ar trebui să aibă încredere în SUA. Trump a scos recent SUA din Acord nuclear cu Iranul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri