Caută
Close this search box.

Summit-ul Trump-Kim: Shinzo Abe preocupat de respectarea intereselor Japoniei

Președintele Donald Trump s-a întâlnit cu primul ministru japonez, Shinzo Abe, la Casa Albă pentru consultări înainte ca liderul american să se întâlnească cu Kim Jong-un, săptămâna viitoare, în Singapore, informează BBC.

Primul ministru japonez a avut reuniuni periodice cu Donald Trump de la preluarea mandatului de către președintele SUA. De la anunțarea summit-ului, el a fost dornic să se asigure că interesele Japoniei nu sunt trecute cu vederea în contextul oricărei apropieri dintre SUA și Coreea de Nord.

Shinzo Abe a spus că este încrezător că președintele american a înțeles preocupările Japoniei cu privire la cetățenii săi răpiți de Coreea de Nord în anii 1970 și 1980 pentru a-și pregăti spionii în tot ceea ce înseamnă limba și obiceiurile japoneze. Deși Coreea de Nord a recunoscut 13 răpiri, cifra reală este considerată a fi mai mare decât aceasta.

Abe a spus că dorește „să se confrunte direct cu Coreea de Nord și să vorbească cu ei, astfel încât problema răpirii să poată fi rezolvată rapid”. El a reiterat, de asemenea, politica Japoniei de a urmări „pacea reală” în regiune și a declarat că, dacă Coreea de Nord „dorește să ia măsuri” în direcția corectă, are un „viitor luminos”.

Vizita lui Shinzo Abe face parte dintr-o agitație de activitate diplomatică anterioară summit-ului, deoarece țările încearcă să-și asigure faptul că interesele lor nu sunt trecute cu vederea. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la vizitat pe Kim Jong-un în Phenian, punând bazele pentru ca liderul nord-coreean să răspundă cu o vizită președintelui rus, Vladimir Putin, la Moscova în cursul acestui an. Kim Jong-un a avut, de asemenea, două întâlniri cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, care la rândul său l-a vizitat ulterior pe Trump la Washington.

Într-un indiciu că China este încă un jucător-cheie în relație, Kim Jong-un a făcut, de asemenea, două călătorii la Beijing, întâlnindu-se cu președintele Xi Jinping.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri