Caută
Close this search box.

Tarcea, decisă să sesizeze Parchetul dacă fostul președinte al ICCJ nu recunoaște semnarea protocolului cu SRI

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a declarat că l-a sfătuit pe Nicolae Popa, fostul președinte al instanţei supreme (ICCJ), a cărui semnătură apare pe protocolul încheiat în 2009 între ICCJ, SRI şi Parchetul General, să sesizeze Parchetul.

Asta în condițiile în care Popa susţine că nu îşi aminteşte să fi semnat acel document, că nu ştia despre el şi, spune Popa, ar fi fost folosite „nişte manevre prin care a fost aplicată semnătura dumnealui pe protocol”.

Critina Tarcea susține că, dacă Nicole Popa nu va face sesizarea la Parchet, o va face ea.

Nicolae Popa, fostul preşedinte al ICCJ, afirma că nu a participat niciodată la vreo discuţie privind încheierea unui astfel de protocol, că nu ştie nimic despre acesta şi că nu l-a semnat, El s-a întâlnit marţi cu actualul preşedinte al instanţei supreme, pentru a studia documentul.

„Am studiat împreună documentele, ne-am uitat pe ele, a văzut şi dânsul cu atenţie protocolul şi, din câte mi-a spus, dânsul susţine că semnătura este a dânsului, că nu o contestă, dar că nu-şi aminteşte momentul şi dacă a semnat. Crede că nu l-a semnat şi probabil s-or fi folosit nişte manevre prin care a fost aplicată semnătura dumnealui pe protocol. O să vedem. I-am sugerat, mărturisesc, că, dacă aşa stau lucrurile, poate e cazul să facă o sesizare la Parchet. Am aşteptat momentul întâlnirii pentru că, mărturisesc, şi eu m-am gândit să fac o sesizare la Parchet. Dacă nu o să o facă dânsul, o să o fac eu. Să se facă lumină. Lucrurile sunt simple. Cu o expertiză se poate imediat afla dacă este sau nu semnătura persoanei în cauză”, a declarat Critina Tarcea la Antena3.

Întrebată dacă în arhiva ICCJ există şi alte documente semnate de Nicolae Popa după 1 septembrie 2009, dată la care acesta a depus cererea de pensionare, Cristina Tarcea a spus că mai există ordine uzuale semnate de Nicolae Popa în perioada 2 septembrie – 14 septembrie 2009.

„I-am arătat. Sunt ordine obişnuite, uzuale, semnate în toată această perioadă, 2 septembrie 2009- 14 septembrie 2009, iar ordinul semnat în 14 septembrie 2009 este ordinul prin care a fost împuternicită doamna vicepreşedinte de atunci, doamna Bărbulescu (Lidia Bărbulescu -n.r.), să exercite funcţia de preşedinte cu delegaţie al Înaltei Curţi. I l-am arătat, dânsul l-a văzut, şi mie mi-a spus că de iure a fost preşedinte până la 14 septembrie, dar de facto de la 1 septembrie, dânsul nu şi-a mai exercitat aceste prerogative”, a mai declarat Tarcea.

Protocol declasificat

Protocolul de cooperare între SRI, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost declasificat, fiind publicat luni pe site-ul SRI. Pe document apar semnăturile lui George Maior, Laura Codruţa Kovesi şi Nicolae Popa.

Nicolae Popa, fostul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie, a cărui semnătură apare pe protocolul de cooperare între SRI, Parchetul General şi Înalta Curte, a declarat luni seară la Antena3 că va face tot ce depinde de el pentru a afla cum este posibil ca semnătura lui să apară pe document, în 2 septembrie 2009, în condiţiile în care el cu o zi înainte, pe 1 septembrie 2009, a depus la CSM cerere de pensionare şi a plecat definitiv din ICCJ.

El a susţinut că nu a participat niciodată la vreo discuţie privind încheierea unui astfel de protocol, că nu ştie nimic despre acest document şi că nu l-a semnat.

Popa neagă că ar fi semnat

Eu am văzut acest protocol doar prin intermediul presei. Pe 1 septembrie 2009 am formulat cererea de plecare din ICCJ, exact în ziua în care împlineam vârsta de pensionare, 70 de ani, iar documentul apare semnat de mine în 2 septembrie 2009. Mâine trec pe la doamna preşedinte a ICCJ, pe care am rugat-o să îmi pregătească un exemplar să-l văd. Va fi prima dată când o să îl văd. Dacă îl semnam trebuia să ştiu, înseamnă că îl cunosc, că l-am dezbătut. Eu la 1 septembrie 2009 m-am urcat în maşină de la Curte şi m-am prezentat la CSM cu cererea mea de pensionare. Mai aveam un an de mandat, dar aşa am hotărât, ca fix la 70 de ani să plec la pensie şi să las liber mandatul, şi aşa am făcut.
Din acel moment, mi-a predat telefonul de la instituţie, mi-am luat documentele personale, iar în dosarul meu am făcut şi o propunere, ca în locul meu să rămână să conducă doamna vicepreşedinte Lidia Bărbulescu”, a declarat Nicolae Popa.

„Nu vă imaginaţi că am venit a doua zi după pensionare să semnez un asemenea document. E absurd. În 1 septembrie eu am spus la revedere la toată lumea, m-am dus la CSM cu cererea de pensionare şi am plecat definitiv de la instanţă”, a afirmat fostul preşedinte al ICCJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri