Caută
Close this search box.

Tarife Trump: Statele Unite cresc amenințările comerciale asupra Chinei

Președintele american Donald Trump a crescut tarifele la 200 miliarde de dolari în bunuri chinezești într-un conflict comercial în creștere, informează BBC.

Donald Trump a spus că tarifele de 10% vor intra în vigoare dacă China va refuza să își schimbe practicile. Amenințările ar fi o escaladare majoră a disputei și ar declanșa alte căderi pe piețele bursiere. China a reacționat acuzând Statele Unite de „șantaj”, ridicând temerile legate de un război comercial complet. Ministerul său de Comerț a spus că țara va lua măsuri „calitative” și „cantitative” și va „răsturna ferm” împotriva măsurilor tarifare suplimentare de către guvernul SUA.

Trump insistă asupra faptului că China a beneficiat în mod incorect de un dezechilibru comercial cu SUA de ani de zile. În timpul campaniei electorale din 2016, el a promis că va folosi tarife pentru a reduce deficitele comerciale ale Statelor Unite.

Piețele bursiere din Asia au scăzut brusc marți, Shanghai-ul suferind cel mai mult, în scădere cu 3,8%. Și piețele europene au suferit, tranzacționând cu mai mult de 1% în minus.

Ultimele amenințări comerciale

Săptămâna trecută, Trump a confirmat că SUA ar impune tarife de 25% pe mărfuri din China în valoare de 50 de miliarde de dolari. China a răspuns prin aceeași metodă fiind vorba de 659 de produse americane în valoare de 50 de miliarde de dolari – inclusiv produse agricole, mașini și produse marine – cu un impozit similar. Luni, președintele american a condamnat „practicile neloiale ale Chinei legate de achiziționarea proprietății și tehnologiei intelectuale americane”. El a adăugat: „În loc să modifice aceste practici, aceasta amenință acum companiile, muncitorii și fermierii din Statele Unite care nu au făcut nimic rău”. Trump a adăugat că noile tarife vor „intra în vigoare dacă China refuză să-și schimbe practicile și dacă va insista asupra continuării noilor tarife pe care le-a anunțat recent”. „Dacă China își mărește din nou tarifele, vom întâlni această acțiune prin aplicarea unor tarife suplimentare pentru alte bunuri de 200 de miliarde de dolari”.

Ministerul de Comerț al Chinei a reacționat rapid, spunând: „Dacă SUA acționează irațional și emite o listă, China nu va avea altă opțiune decât să ia măsuri cuprinzătoare de un număr corespunzător și să ia măsuri puternice, contramăsuri puternice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri