Caută
Close this search box.

Toader trimite săgeţi către judecătorii care l-au condamnat pe Dragnea

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, la Iaşi, că nu poate comenta sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea, liderului PSD, pentru că nu a văzut motivarea, dar a auzit că doi judecători au făcut majoritate pentru condamnare, fără să fi luat, după cum spune Toader, „în considerare decizia CCR”.

Toader a explicat că el a făcut parte dintre judecătorii Curţii Constituţionale în momentul în care s-a stabilit că abuzul în serviciu există doar dacă s-au încălcat prevederile unei legi sau ale unei ordonanţe.

Nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curţii”, a spus Toader.

Am auzit că doi judecători au făcut majoritatea spre condamnare şi că unul a făcut opinie separată, că n-au luat în considerare decizia CCR, decizie la care am participat în calitate de judecător la Curtea Constituţională. Vreau să vă spun cu deplină convingere şi cunoştiinţă că o decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune în acord textul legii cu decizia Curţii. De ce? Simplu: Pentru că în momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile dacă legiuitorul nu pune de acord, textul nu se mai aplică”, susţine ministrul Justiţiei, citat de News.ro.

Aşadar, după cum spune Toader, putem ănţelege că judecătorii nu ar fi ținut cont de o decizie a Curții Constituționale.

Toader susţine că decizia Curţii Constituţionale a României referitoare la abuzul în serviciu a fost interpretativă.

”Decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă, nu a fost una de admitere pur şi simplu. De interpretare, în sensul că textul este constituţional, în măsura în care neîndepliinirea obligaţiei se referă la o obligaţie prevăzută în lege sau în ordonanţă de urgenţă, nu în orice act normativ, indiferent de ierarhia de nivelul noi. Cred că sunteţi de acord să nu emit puncte de vedere fără să fi citit, doar nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curţii Constituţionale”, a mai spus Tudorel Toader.

Ce a decis CCR

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, în iunie 2016, că articolul din Codul Penal referitor la abuzul în serviciu este constituţional cu condiţia ca sintagma ”îndeplineşte în mod defectuos” din definirea abuzului să fie considerată echivalentă cu ”îndeplineşte cu încălcarea legii”.

În iunie 2017, Curtea Constituţională a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului (care nu a tranşat acestă chestiune), reiterând, astfel, considerentele din decizia 405/2016, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică.

Liviu Dragnea a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu.

El a fost achitat pentru fals intelectual. Decizia instanţei nu este definitivă.

3 răspunsuri

  1. Este evident că prim-ministrul și Toader au exercitat presiuni asupra unor judecători pentru o descurajare pozitivă în cazul Dragnea?

  2. E clar..Cei doi judecatori nu au tinut seama de hotararea CCR cu privire la abuzul in serviciu.Ce ar trebui sa pateasca cei 2 judecatori?Sunt inca in mana SRI?Foarte interesant….Cred ca e executie la comanda…Sper ca Parlamentul sa reglementeze ce a hotarat CCR.Sa vedem ce vor face ceilalti 5 judecatori.Daca mai pot condamna un om cu legi neconstitutionale

  3. Anca nu stii pe ce lume traiesti,tii cu hoti oricum decizie curti care apara hoti este o mizerie nelegala. Condamnarea lui dracnea hotu este temeinica si legala.
    Felicitari judecatorilor care nu au tinut cont de presiunea politica.
    Rusine tudorele pt ca aperi hoti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri