Caută
Close this search box.

Trump aruncă în aer negocierile G7 și amenință cu impozitele auto

Președintele american, Donald Trump, a aruncat în aer sâmbătă eforturile G7 de a crea un front unit și a spus că ar putea dubla tarifele de import prin lovirea industriei auto, informează Reuters.

Anunțul lui Trump că se retrage Grupul celor Șapte, făcut după ce a părăsit summit-ul din Canada mai devreme, a torpilat ceea ce părea a fi un consens fragil asupra disputei comerciale dintre Washington și aliații săi de top. „Premierul Justin Trudeau a acționat atât de blând în timpul întâlnirilor noastre G7 doar pentru a da o conferință de presă după ce am plecat spunând că «Tarifele americane sunt ca o insultă» și că nu va fi dat deoparte. Tarifele noastre sunt ca răspuns la cele 270% pentru produsele lactate!”, a declarat președintele S.U.A.

În cadrul conferinței sale de presă, Trudeau a vorbit despre măsurile de represalii pe care Canada le-ar lua luna viitoare ca răspuns la decizia lui Trump de a aplica tarife asupra importurilui de oțel și aluminiu din Canada, Mexic și Uniunea Europeană. „Canadieni, suntem politicoși, suntem rezonabili, dar nu vom fi dați la o parte”, a declarat reporterilor Trudeau, gazda summit-ului de două zile din La Malbaie, Quebec.

Reacționând la tweeturile lui Trump, biroul lui Trudeau a spus: „Ne concentrăm pe tot ce am realizat aici la summit. Primul-ministru nu a spus nimic ce nu a mai spus înainte – atât în ​​public, cât și în conversații private cu președintele”.

Lovitura lui Trump a acoperit două zile de controverse amețitoare care au început cu sugestia ca Rusia să fie readmisă la G7, apoi ceea ce un oficial francez a descris ca fiind un „chit” plin de „reprimări” împotriva partenerilor comerciali ai SUA, urmată de negarea lui Trump a orice contestație cu liderii summit-ului și descrierea relației lor ca fiind de nota „10”.

Ordonând reprezentanților săi să renunțe la comunicat, Trump părea să afirme scopul său declarat de a suprima statu-quo-ul, fie prin eliminarea acordului climatic global sau a acordului nuclear internațional cu Iranul, fie prin amenințarea de a dezmembra Acordul comercial nord american. Comunicatul, care pare să fi apărut peste crăpăturile care au apărut în G7, a spus că liderii Statelor Unite, Canadei, Marii Britanii, Franței, Italiei, Germaniei și Japoniei au convenit asupra necesității unei „libertăți, corecte și reciproc avantajoase comerțului” și importanța combaterii protecționismului. „Ne străduim să reducem barierele tarifare, barierele netarifare și subvențiile”, se arată în declarație.

Revenirea lui Trump, anunțată în timp ce se afla în drum spre Singapore pentru o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, a trimis partenerii săi G7. „Rămânem la comunicatul convenit de toți participanții”, a declarat un oficial european, cu condiția anonimatului. Corespondenții lui Trump din G7 au căutat săptămâna aceasta să încerce să găsească o apreciere a consensului cu Washington-ul privind comerțul și celelalte chestiuni-cheie care au stat la baza grupării de 42 de ani a națiunilor industrializate.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a numit summit-ul un succes înaintea postărilor lui Trump de pe Twitter, spunând că în cadrul G7 a existat o ușurare care să evite escaladarea disputei comerciale. „Natura dezbaterii pe care am avut-o a fost mai degrabă liniștită și a oprit escaladarea în ceea ce privește comportamentul”, a declarat Macron, care a făcut schimb de mesaje pe Twitter cu Trump în timpul summit-ului, a declarat reporterilor. „A permis un dialog, unde de câteva săptămâni au existat acțiuni unilaterale necoordonate și necooperarea”. Macron este conștient de ultima întorsătură a comunicatului și nu are un comentariu în acest moment, a declarat un oficial prezidențial francez.

Investitori alertați

Trump declară că tarifele sale sunt menite să protejeze industria și lucrătorii din S.U.A. de concurența internațională incorectă ca parte a agendei sale „America First”. Perspectiva că s-ar putea îndrepta spre o politică comercială și mai protectivă comercială va îngreuna piețele financiare îngrijorate de o escaladare „ochi pentru ochi”, care ar putea duce la un război comercial global.

Trump a anunțat tarifele de până la 150 miliarde de dolari pentru bunurile chinezești față de plângerile din SUA privind practicile comerciale din Beijing și furtul presupus al tehnologiei din SUA, China a promis să se răzbune în mod egal. Canada, Mexic și UE avansează, de asemenea, cu taxele proprii asupra bunurilor din S.U.A. Dar tarifele la importurile de automobile și piese auto din SUA ar devasta industria auto canadiană, care este foarte integrată în sectorul american. De asemenea, ar putea afecta Japonia și Germania.

Administrația Trump a anunțat acum două săptămâni că va investiga dacă importurile auto ar afecta securitatea națională a SUA, primul pas către tarifele similare cu cele pe care le-a impus săptămâna trecută importurilor de oțel și aluminiu.

Anterioar sâmbătă, Trump a declarat reporterilor că ar fi „foarte ușor” ca în cazul tarifelor la importurile auto să se folosească rațiunea că acestea amenință securitatea națională. O astfel de mișcare ar putea face aproape imposibilă renegocierea termenilor Pactului NAFTA din 1994 între Statele Unite, Canada și Mexic. Tot sâmbătă, Trump și-a repetat dorința de a avea o clauză de caducitate într-o înțelegere actualizată a NAFTA, o cerere pe care Trudeau o respinge din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri