Caută
Close this search box.

Trump: ”Denuclearizarea totală a Coreei de Nord” a început. Oficialii îl contrazic

Președintele american, Donald Trump, a declarat, joi, că Coreea de Nord aruncă în aer patru dintre cele mai mari locații de testare și că un proces de „denuclearizare totală … a început deja”, dar oficialii au declarat că nu există astfel de dovezi de la summit-ul de referință de săptămâna trecută, relatează Reuters.

Trump a spus într-o ședință a Cabinetului de la Casa Albă că: „Au oprit expedierea rachetelor, inclusiv a rachetelor balistice. Își distrug locul motorului. Îl aruncă în aer. Au aruncat deja unul dintre siturile lor de testare, sunt de fapt patru dintre siturile lor mari de testare”. „Și mare lucru este că va fi o denuclearizare totală, care a început deja”.

Nu a fost clar imediat la ce situri de testare nord-coreene a făcut referire Trump, iar oficialii americani, familiarizați cu informațiile actuale despre testele nucleare și de rachetele Coreei de Nord, au declarat că nu există dovezi de noi măsuri de dezmembrare a unor situri, deoarece Trump s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un doar pe 12 iunie. Oficialii, vorbind cu condiția anonimatului, au speculat că Trump s-ar fi referit la exploziile de luna trecută prin care Phenian-ul a spus că va distruge tunelurile de la stația de testare nucleară Punggye-ri și dezmembrarea unui stand de testare a rachetelor balistice cu rază medie la Iha-ri, de asemenea, desfășurată în luna mai.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo „se va întâlni cu ei și va vorbi cu ei cât mai curând posibil” pentru a pune în aplicare ceea ce s-a convenit în Singapore, a declarat purtătorul de cuvânt al Heather Nauert, fără a oferi detalii suplimentare. Întrebat miercuri dacă Coreea de Nord ar fi făcut ceva spre denuclearizare de la summit, secretarul american al apărării, Jim Mattis, a declarat reporterilor: „Nu, nu sunt conștient de asta … în mod evident, este chiar capătul unui proces. Negocierile detaliate nu au început. Nu m-aș aștepta la acest moment”. Mattis a stat lângă Trump la reuniunea de joi a Cabinetului.

Pentagonul nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la ultimele remarci ale  lui Trump. De asemenea, nu a existat nici un răspuns imediat din partea Casei Albe. Grupul de monitorizare din Coreea de Nord a declarat într-o analiză efectuată la sfârșitul săptămânii trecute că nu a existat nici un semn de activitate pentru dezmembrarea oricărui sit de testare a rachetelor.

Trump, care a condus o încercare internațională de a presa Coreea de Nord să abandoneze dezvoltarea de rachete nucleare capabile să ajungă în Statele Unite, a declarat reporterilor după summit-ul din 12 iunie că liderul nord coreean s-a angajat să desființeze una dintre instalațiile sale de rachete. Un oficial american a declarat, miercuri, că situl menționat anterior a fost Sohae Satellite Launching Ground, o facilitate importantă din partea de vest a țării, care a fost utilizată pentru testarea motoarelor pentru rachetele cu rază lungă de acțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri