Caută
Close this search box.

Trump stabilește tarife pe 50 de miliarde de dolari în bunuri chinezești; Beijing-ul răspunde cu aceeași monedă

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri, că merge mai departe cu impunerea tarifelor substanțiale asupra produselor de import chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari, iar războiul comercial dintre cele două mari economii ale lumii a arătat semne de aprindere, pe măsură ce Beijing-ul a promis imediat să răspundă cu aceeași monedă, informează Reuters.

Trump a prezentat o listă cu peste 800 de importuri strategice pentru China, care vor fi supuse unui tarif de 25% începând cu data de 6 iulie, inclusiv mașini, cea mai recentă poziție fermă asupra comerțului de către un președinte american care sa luptat deja cu aliații.

Agenția oficială de știri Xinhua a declarat că China va impune 25% tarife pentru 659 de produse americane, de la soia și mașini până la fructe de mare. Lista de represalii a Chinei a fost majorată de mai mult de șase ori față de o versiune lansată în aprilie, dar valoarea a fost menținută la 50 de miliarde de dolari, deoarece unele elemente de valoare ridicată, precum avioanele comerciale, au fost șterse. Actiunile Boeing Co (BA.N), cel mai mare exportator din SUA către China, s-au încheiat cu 1,3% în minus după ce au pariat pierderi anterioare. Caterpillar Inc (CAT.N), un alt mare exportator în China, a pierdut 2%.

Trump a afirmat într-o declarație că Statele Unite vor aplica tarife suplimentare dacă China se răzbună. Washington-ul și Beijing-ul se apropie din ce în ce mai mult spre un război comercial deschis, după ce mai multe runde de negocieri nu au reușit să rezolve plângerile americane privind politicile industriale chineze, lipsa accesului pe piața chineză și deficitul comercial al SUA de 375 miliarde dolari. „Aceste tarife sunt esențiale pentru a preveni transferurile necinstite ale tehnologiei și proprietății intelectuale americane în China, care va proteja locurile de muncă americane”, a spus Trump.

Analiștii nu s-au așteptat ca tarile din SUA să provoace o rană majoră economiei Chinei și au declarat că disputa comercială probabil va continua să se estompeze. Pe de altă parte, Washington-ul a finalizat o a doua listă a tarifelor posibile pentru încă 100 de miliarde de dolari în bunuri chineze, așteptând că Beijing-ul va răspunde la lista tarifară inițială, au declarat surse agenției Reuters.

Trump a declanșat, de asemenea, o luptă comercială cu Canada, Mexic și Uniunea Europeană asupra oțelului și a aluminiului și a amenințat că va impune taxe pe autovehiculele europene. În timp ce China, în ultimele luni, a efectuat reforme suplimentare de deschidere a piețelor în industriile pe care criticii din comunitatea de afaceri străine spun că au fost deja planificate, însă pe moment nu a fost înclinată să renunțe la principalele sale politici industriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri