Caută
Close this search box.

Turcia: Alegeri la risc pentru Erdogan în fața unei opoziții entuziaste

Turcia a început să voteze duminică în alegerile prezidențiale și legislative cu risc ridicat pentru Recep Tayyip Erdogan, care se confruntă cu fluxuri economice negative și o opoziție hotărâtă de a opri cursa pentru mai multă putere, informează AFP.

Criticii îl acuză pe Erdogan, în vârstă de 64 de ani că regimul său derivă într-unul autocrat, mai ales că a încercat lovitura de stat în iulie 2016, care a fost urmată de represiuni împotriva adversarilor și jurnaliștilor, tensionând relațiile dintre Ankara și Occident. De la apariția în 2002 a partidului său, Partidul Dreptății și Justiției, președintele Erdogan a apărut ca cel mai puternic lider turc după fondarea Republicii de către Mustafa Kemal, transformând țara cu lovituri de infrastructură, reforme sociale care eliberează exprimarea religioasă.

56 de milioane de alegători sunt așteptați să voteze până la ora 17:00 (16:00 ora României) pentru aceaste duble alegeri prezidențiale și legislative deosebit de importante care vor marca trecerea sistemului parlamentar în vigoare într-un sistem prezidențial dorit de Erdogan, dar deplâns de adversari. Aceste alegeri anticipate, care erau inițial programate pentru noiembrie 2019, l-au prins pe Erdogan pe picior greșit. Inițial s-a crezut că toate cotele vor fi de partea actualului președinte dar deteriorarea situației economice și loviturile neașteptate ale opoziției pot influența votul final.

Văzând aceste alegeri ca ultima lor șansă de a-l opri pe Erdogan spre calea de a obține o putere incontestabilă, părțile diverse și divizate ale social-democraților, ale naționaliștilor și ale islamiștilor au dezvoltat o alianță fără precedent pentru partea legislativă a alegerilor, cu sprijinul partidelor pro-kurde. Candidatul social-democraților pentru președinte, Muharrem Ince, un deputat bătăios, a apărut ca principalul rival a lui Erdogan, adunând sute de mii de suporteri la mitinguri uriașe. Campania s-a transformat într-o luptă corp la corp între doi vorbitori carismatici, care au luptat până în ultima clipă în întâlniri care au avut loc sâmbătă în Istanbul. Erdogan a batjocorit lipsa de „experiență” a lui Ince, care a promis o „Turcie diferită”.

Votul Kurd crucial

Dacă Erdogan este încă favoritul alegerilor prezidențiale, nu este garantat că duminică va aduna mai mult de 50% din voturile necesare pentru a evita o a doua rundă care va avea loc pe 8 iulie. Mai mult, observatorii nu exclud faptul că alianța de opoziție ar putea priva partidul lui Erdogan de majoritatea parlamentară, care ar trimiteTurcia în necunoscut, deoarece se confruntă cu o situație economică delicată.

Economia, care a fost mult timp atu-ul Partidului justiției și Dreptății, a apărut ca o preocupare majoră o dată cu prăbușirea lirei turcești și inflația de două cifre care a lovit turcii în portofel. În timpul campaniei, Erdogan a apărut în mod repetat, în defensivă, promițând prin exemple ridicarea rapidă a stării de urgență sau pentru a accelera revenirea în țără a refugiaților sirieni, dar numai după ce Ince a promis același lucru.

Oponenții lui Erdogan au făcut campanie împotriva regimului prezidențial care va intra în vigoare după alegeri, ca urmare a unui controversat referendum constituțional câștigat de președinte în aprilie 2017. Pentru Erdogan, această schimbare este necesară pentru a oferi țării un executiv puternic și stabil, dar adversarii îl acuză de dorința de a monopoliza puterea cu această măsură specială care elimină funcția de prim-ministru și permite președintelui să guverneze prin decrete. Dar au auzit argumentele lor în întreaga Turcia? Campania a fost într-adevăr marcată de o acoperire mediatică nedreaptă în favoarea președintelui turc.

Candidatul partidului pro-kurd, Selahattin Demirtaș, care odată ce a concurat în tribune cu Erdogan, a trebuit să facă campanie dintr-o celulă de închisoare: acuzat de activități „teroriste“, și este în detenție preventivă din 2016.

Unul dintre factorii determinanți ai acestui vot dublu va fi votul electoratului kurd. Dacă partidul pro-kurd depășește pragul de 10% din voturile care permit aderarea la Adunare, partidul lui Erdogan ar putea pierde majoritatea parlamentară. Temându-se de fraude care ar putea influența decisiv votul, mai ales în sud-estul dominat de kurzi, opoziția a mobilizat mulți observatori pentru a monitoriza sondajele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri