Caută
Close this search box.

Washington-ul acuză Canada de „trădare” după fiascoul G7

Statele Unite au acuzat Canada de „trădare“ în timpul summit-ului G7 care s-a încheiat cu un fiasco după ce Donald Trump și-a amenințat aliații cu mărirea impozitelor, relatează AFP.

Confruntați cu această schimbare bruscă, Franța a denunțat „incoerența“ delegației SUA în timp ce Germania l-a acuzat Trump că „distruge“ încrederea aliaților cu fotografii și tweet-uri, deși, Angela Merkel a insistat că „nu este sfârșitul” G7.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, ținta criticilor virulente ale americanilor, pentru moment a ales să nu răspundă, dar ministrul de externe, Chrystia Freeland, a denunțat atacurile „ad hominem” care nu sunt nici „utile”, nici „productive”.

Sâmbătă, în avionul cu care pleca spre Singapore pentru summit-ul cu Kim Jong-un, Donald Trump și-a retras brusc sprijinul pentru comunicatul final al summit-ului G7 din La Malbaie (Quebec, Canada), în ciuda compromisului falsificat de a lupta cu problemele de comerț discutat cu câteva ore în urmă.

Justin Trudeau a reiterat că noile tarife aplicate de Statele Unite în Canada pe oțel și aluminiu au fost „insulte”, având în vedere istoria dintre cele două țări. Ca și Uniunea Europeană, el a confirmat represalii pentru luna iulie. Anterior, prim-ministrul canadian a salutat consensul găsit de cele șapte (Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Japonia). Un text care nu a rezolvat conflictul în curs, dar a fost considerat un pas spre de-escaladare și dialog.

„Aceasta este o trădare, el ne-a înșelat, nu doar pe președintele Trump, ci și alți membri ai G7“, a tunat Larry Kudlow duminică, consilier economic-șef a lui Donald Trump, care și-a concentrat atacurile sale asupra lui Trudeau. „Există un loc rezervat în iad pentru orice lider străin care se angajează într-o diplomație de rea-credință cu Donald Trump și încearcă să-l înjunghie în spate când pleacă”, a spus consilierul prezidențial pentru comerțul, Peter Navarro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri