Caută
Close this search box.

Cele mai mari inundații de după Revoluție: 5 oameni morți, 99 de localități distruse și peste 700 de evacuați. Pompierii, jandarmii, militarii și medicii, mobilizare fără precedent

Doi bărbaţi din judeţele Neamţ şi Argeş şi-au pierdut viaţa după ce au fost luaţi de viituri, astfel că numărul victimelor inundaţiilor a ajuns duminică la patru. Duminică, mii de pompieri continuă să intervină în localităţile inundate, însă Ministerul Afacerilor Interne transmite că situaţia începe să revină la normal în zonele afectate. Cinci drumuri naţionale din judeţele Neamţ, Covasna, Harghita, Vâlcea şi Suceava rămân închise, în urma ploilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil. Inundaţiile din ultimele 24 de ore au afectat 99 de localităţi din 19 judeţe, iar peste 760 de oameni au fost evacuaţi, cele mai mari probleme fiind în Covasna şi Braşov, scrie News.ro.

Raed Arafat: Suplimentăm resursele pentru evacuarea apei din gospodării

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, care a inspectat duminică localităţile din judeţul Covasna afectate de inundaţiile din ultimele zile, a declarat că în toate zonele din ţară pe care le-a vizitat zilele acestea a constatat că cetăţenii s-au mobilizat şi au intervenit alături de forţele de ordine pentru a limita efectele produse de fenomenele meteorologice nefavorabile.

„Am fost ieri în mai multe judeţe, am fost în Bacău, am fost în Buzău, am fost în Vrancea şi peste tot pe unde am trecut totuşi am văzut o mobilizare (…) şi am văzut un interes să se rezolve problema. Da, sunt şi zone în care oamenii poate nu s-au implicat direct. Aici (la Băcel şi Lunca Mărcuşului – n.r.) mi se spunea că prima intervenţie au făcut-o ei (localnicii – n.r.) să îşi ajute vecinii şi reacţia a fost una normală. Da, asta este normalitatea, pentru că, dacă se întâmplă aşa ceva, până ajung forţele de intervenţie este normal ca cei din comunitate să fie primii care intervin şi să se ajute între ei”, a afirmat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că în localităţile Băcel şi Lunca Mărcuşului, care au fost inundate după ce digul de protecţie de pe malul drept al râului Tărlung a cedat, vor fi suplimentate mijloacele pentru evacuarea apei din gospodăriile populaţiei.

Hidrologii mențin avertizarea de cod portocaliu în 11 județe

Hidrologii au instituit, duminică, Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 9 judeţe până luni după-amiaza la ora 16:00 şi Cod galben pe râuri din 11 judeţe până marţi după-amiaza.

Potrivit avertizării Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Codul portocaliu va afecta, în intervalul 1 iulie, ora 12:00 – 2 iulie, ora 16:00, râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Siret – sector aval S.H. Lespezi (judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti, (judeţul Botoşani).

De asemenea, până marţi la ora 16:00, a fost emis un Cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu), Siret – sector aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti, Jijia, Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Covasna: 263 de persoane evacuate

Un număr de 24 de localităţi din judeţul Covasna au fost afectate de ploile abundente din ultimele zile, cele mai grave probleme fiind înregistrate în satele Băcel din comuna Chichiş şi Lunca Mărcuşului din comuna Dobârlău, care au fost inundate după ce digul de protecţie de pe malul drept al râului Târlung a cedat sub presiunea apelor.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, dat publicităţii duminică, au fost evacuate 263 de persoane şi bunurile acestora, precum şi 49 de animale.

De asemenea, au fost afectate DN 10 Braşov – Buzău, pe raza comunei Sita Buzăului, DN 11 B Târgu Secuiesc – Cozmeni, unde carosabilul s-a surpat pe o distanţă de câţiva metri în zona localităţii Valea Seacă şi DJ 121 Târgu Secuiesc – Covasna, între localităţile Catalina şi Imeni, ultimele două fiind în continuare închise circulaţiei rutiere.

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj, a precizat că problemele au apărut pe fondul creşterii rapide a cotelor apelor ca urmare a ploilor abundente şi scurgerilor de pe versanţi, acestea fiind influenţate şi de deschiderea instalaţiei de golire la barajul Săcele.

În sprijinul comunităţilor afectate au intervenit peste 300 de pompieri, jandarmi, poliţişti şi militari MApN.

Vaslui: Poduri și ravene distruse

Precipitaţiile abundente înregistrate în ultimele zile în judeţul Vaslui au produs pagube în mai multe localităţi rurale, au informat duminică reprezentanţii Instituţiei Prefectului, citați de Agerpres.

„Cele mai însemnate pagube au fost înregistrate în comunele Pogana şi Epureni. La Pogana, patru locuinţe din satul Bogeşti au fost inundate, iar autorităţile locale au intervenit cu motopompe pentru a scoate apa din case, nefiind nevoie de evacuarea proprietarilor. La Măscurei a fost avariat un pod, însă satul nu a rămas izolat, existând o rută ocolitoare. De asemenea, peste doi kilometri de drum pietruit au fost avariaţi de furia apelor. La Epureni, ploile au produs pagube şi mai mari. Un pod din satul Bursuci a fost avariat, iar o ravenă din satul Horga a fost distrusă, existând riscul ca apele să distrugă o porţiune din DJ 244J. Mai multe drumuri comunale şi săteşti din localităţile Bursuci şi Bârlăieşti au fost distruse de ape”, se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Vaslui.

Medicii se solidarizează

Colegiul Medicilor din România (CMR) a făcut sâmbătă un apel către medicii din toate specialităţile la solidaritate şi întrajutorare faţă de românii care au de suferit de pe urma inundaţiilor şi i-a îndemnat pe aceştia să acorde ajutor pacienţilor, chiar dacă în aceste zile sunt liberi şi nu merg la cabinet sau spital.

„Colegiul Medicilor din România, profund impresionat de situaţia grea în care au ajuns mii de români din cauza inundaţiilor, face apel către toţi medicii, indiferent de specialitate, să acorde o mână de ajutor pacienţilor, şi aşa greu încercaţi, chiar dacă în aceste zile sunt liberi şi nu merg la cabinet sau spital”, precizează un comunicat de presă al CMR.

De asemenea, preşedintele CMR Gheorghe Borcean îi roagă pe managerii de spitale să se asigure că unităţile medicale au stocuri necesare de medicamente şi materiale sanitare şi recomandă autorităţilor să intensifice controlul calităţii apei potabile din zonele afectate de inundaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri