Caută
Close this search box.

Președintele iranian pledează pentru protejarea acordului nuclear

Președintele iranian Hassan Rohani, care se află într-o vizită în Europa pentru a asigura parteneriate pentru a contracara returnarea sancțiunilor SUA, a insistat miercuri la Viena asupra dorinței sale de a proteja acordul istoric privind programul nuclear al țării sale, astăzi fiind serios amenințat, relatează AFP.

Această vizită, considerată „de o importanță capitală” pentru cooperarea dintre Republica Islamică și Europa, după retragerea SUA din acord, este întunecată de arestarea recentă a unui diplomat la ambasada iraniană staționat în capitala austriacă, suspectat de implicarea în proiectarea unui atentat.

Cu câteva ore înainte de a-l primi pe Rohani, Viena l-a convocat urgent pe ambasadorul iranian în țară și a anunțat că Austria își va retrage statutul diplomatic de la agent. Problema nu a fost ridicată în declarațiile de presă ale președintelui iranian și ale omologului său, Alexander Van der Bellen. Cei doi lideri au subliniat determinarea lor de a menține acordul câștigat în 2015, semnat la Viena, și se presupune că împiedicarea Iranului să acceseze arme nucleare, în schimbul ridicării sancțiunilor l-au izolat și i-au strangulat economia. „Atâta timp cât este posibil ca Iranul, vom rămâne parte la acord, nu vom părăsi JCPOA (logo-ul oficial al acordului), cu condiția că și noi ne putem profita”, a spus a spus Rohani. „Dacă ceilalți semnatari, în afara Statelor Unite, pot garanta interesele Iranului, Iranul va rămâne în JCPOA”, a insistat el.

Donald Trump a denunțat textul în mai, amenințând cu sancțiuni severe tuturor celor care ar dori să facă comerț cu Teheran. Dar Iranul trebuie să profite de avantajele economice ale afacerii, sub forma investițiilor străine, pentru a-și menține economia pe linia de plutire. „Avem nevoie de un echilibru între sarcinile noastre și ipoteza restricțiilor (…) sperăm o acțiune decisivă în ceea ce privește comerțul și economia”, a insistat Rohani care, înainte de Austria, a purtat discuții bilaterale în Elveția. Declarația lui Trump fiind un mesaj direct adresat celorlalte cinci state semnatare ale acordului nuclear (China, Franța, Regatul Unit, Rusia și Germania) ale căror miniștri de externe urmează să se întâlnească vineri la Viena pentru prima dată de când Donald Trump a decis să scape de legământul ratificat printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri